Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

 

Controverse privind derularea programului de apă şi canalizare din judeţul Vaslui

retele de apaDerularea programului de modernizare a sistemului de apă şi canalizare din judeţul Vaslui, prin POS mediu, se află sub semnul întrebării, după ce unele lucrări deja efectuate au fost declarate neeligibile la Bruxelles.

Întocmit în urmă cu cinci ani de specialişti din cadrul Consiliului Judeţean Vaslui, programul, în valoare de 100 de milioane de euro, a primit aprobare în urmă cu doi ani şi jumătate, dar, după ce CJ Vaslui şi consiliile locale implicate au găsit resurse financiare pentru asigurarea plăţilor care le reveneau, Ministerul Mediului a greşit o serie de calcule şi nu a avut suficienţi bani pentru derularea proiectului.

“Ulterior tot ministerul a venit cu soluţia de a trece acest program pe bani europeni. Orice plan când îţi faci în viaţă, trebuie să te gândeşti şi la faptul că poţi să dai chix. Acest program trebuie să înceapă să se deruleze pentru că a ajuns la Bruxelles dosarul, a primit undă verde, preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a discutat cu ministrul mediului, Rovana Plumb, avem toate promisiunile că vom fi prinşi la finanţare în vara acestui an. Până acum s-a efectuat deja aproximativ 20 la sută din programul actualizat de apă şi canalizare.Unele lucrări sunt eligibile şi vor fi plătite de Ministerul Mediului, altele nu sunt şi va trebui să găsim soluţia de plată”, a declarat vicepreşedintele CJ Vaslui, Vasile Mihalachi.

Potrivit acestuia, unele lucrări au fost declarate neeligibile fiindcă s-a considerat că nu ar deservi un număr suficient de persoane nefiind acceptată varianta că în unele zone prin care urma să treacă reţeaua, dar care acum nu au populaţie, s-ar putea muta cetăţeni în câţiva ani.

Mihalachi a precizat totodată că trebuie găsite soluţii pentru ca programele de asfaltare derulate în paralel să nu mai suporte întârzieri, dar a cerut, totodată înţelegere de la primari şi de la cetăţenii judeţului.

“Programul a suferit modificări. Nu ar fi fost corect ca în unele oraşe să aibă reţea nouă de apă şi canalizare doar jumătate din populaţie şi jumătate nu. Programul va suferi modificări şi din mers, în continuare vor fi probleme, cu anumite străzi care nu pot fi asfaltate din cauza faptului că s-au întârziat lucrările la apă-canal. Primarii trebuie să se hotărască dacă vor şi asfalt şi apă. Să găsească soluţii pentru ca reţeaua de apă să treacă pe lângă trotuare, ca să se poată asfalta. Dacă proiectul spune că reţeaua de apă trece prin centrul străzii, trebuie găsite soluţii, primarii nu trebuie să aştepte. Sunt străzi pe unde conductele de apă pot fi mutate pe lângă trotuare, ca să nu stagneze lucrările de asfaltare. Eu ştiu că şi primarii au dreptate şi oamenii au dreptate, dar trebuie să gândim şi să găsim soluţii”, a mai afirmat Mihalachi.

Sursa: Financiarul

Lăsați un comentariu