Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

 

31 de primari din județ instruiți în domeniul Situațiilor de Urgență

primari vaslui (2)În perioada 19-23 octombrie a.c., în municipiul Barlad se desfăşoară cursul de iniţiere în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă, dedicat primarilor de comună. La acest curs au fost planificaţi primarii din cele 31 comune din zona municipiului Bârlad.

Cursul va avea o durata de cinci zile şi se desfăşoară pe parcursul a 34 de ore, din care 2 ore deschiderea şi prelucrarea pe linie de SSM, 15 ore de pregătire teoretică, 15 ore de activităţi practice şi 2 ore de evaluare.

Obiectivul principal al modulului „Formare iniţială în managementul situaţiilor de urgenţă” este formarea competenţelor de bază specifice gestionării situaţiilor de urgenţă, din perspectiva solicitărilor profesionale, în condiţiile confruntării cu un mediu de lucru tot mai complex, care obligă personalul cu atribuţii în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă să-şi formeze aptitudini cu aplicabilitate în practica managementului situaţiilor de urgenţă: planificare, coordonare, comunicare, evaluare, proceduri de operare şi măsuri de protecţie.
primari vaslui (4)
În cadrul şedinţelor practice planificate la sală, vor fost realizate studii de caz/situaţii ipotetice, în concordanţă cu cerinţele temelor şi şedinţelor, în scopul transferului de cunoştinţe şi realizării obiectivelor propuse, în special formarea deprinderilor privind luarea deciziei privind gestionarea situaţiilor de urgenţă, organizarea şi conducerea activităţilor structurilor locale şi forţelor de intervenţie, cunoaşterea modului de cooperare, colaborare şi sprijin în situaţii de urgenţă.
În cadrul orelor practice, desfăşurate în teren, vor fi realizate o serie de activităţi, cele mai semnificative presupun:
prezentarea fluxului informaţional-decizional în situaţii de urgenţă al Centrului Operaţional din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Podul Înalt” al judeţului Vaslui şi a tehnicii de înzestrare a unui Detaşament/Secţie de Pompieri’ prezentarea activităţilor ce se desfăşoară în situaţii de urgenţă la nivelul unui UAT (unitate administrativ teritorială) şi prezentarea tehnicii din dotarea Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă;
vizitarea punctului de comandă şi a adăpostului de protecţie civilă, unde se prezintă activităţile comitetului local pentru situaţii de urgenţă şi sistemului de alarmare; prezentarea Detaşamentului de pompieri al municipiului Bârlad.

Atestarea participării la curs se va face prin acordarea unei diplome de participare semnată de inspectorul general al I.G.S.U. şi şeful C.Z.P.P.C. Bacău, precum şi prin consemnarea în documentele de evidenţă.
Pregătirea în domeniul situaţiilor de urgenţă a personalului cu funcţii de conducere şi atribuţii în domeniul situaţiilor de urgenţă din administraţia publică locală va continua în perioada următoare, astfel că, în perioada 16-20 noiembrie a.c., va fi organizat un curs similar cu primarii din zona Huşului.

Lăsați un comentariu