Marti 07 Mai 2024, Actualizat acum 127 zile 12:00 am

 

Ciuhodaru vrea o lege prin care să fie redusă violenţa în unităţile de învăţământ şi cele sanitare

Ciuhodaru TudorDeputatul PP-DD de Bârlad Tudor Ciuhodaru va depune un proiect legislativ ce vizeaza reducerea violentei in unitatile de invatamant si cele sanitare. Proiectul legislativ prevede instalarea in aceste institutii a butonului de panica destinat alertarii mai rapide a autoritatilor in caz de incidente care pot pune in pericol siguranta elevilor, a profesorilor sau a personalului medical. Deputatul considera ca instalarea acestor dispozitive va creste siguranta in unitatile sanitare si de invatamant intrucat scurteaza timpul de interventie al politiei, pompierilor si ambulantei si descurajeaza actele antisociale.

Ciuhodaru susţine, într-un comunicat, că 42 de acte violente au loc in fiecare zi in unitatile de invatamant din Romania. Doar in 2012 s-au înregistrat la inspectorate 15.358 de cazuri de violenţă în şcoli. Cele mai multe cazuri de violenta sunt in Bucureşti şi judeţele Iaşi, Timiş, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Vaslui, Bihor, Constanţa, Bacău, Prahova, Mureş, Hunedoara, Vâlcea, Sălaj şi Neamţ.

Infractionalitatea in scoala imbraca forme din ce in ce mai diverese: violenta fizica (6.275 de acte de violenţă fizică uşoară, 143 de acte de violenţă fizică gravă). incalcarea normelor convietuirii sociale (2.509 cazuri), acte contra bunurilor elevilor (3.261 de înşelăciuni, tâlhării, distrugeri), acte împotriva libertăţii (1.603 de ameninţări, şantaje, lipsiri de libertate) sau acte contra sanatatii publice (373 de cazuri de consum de alcool, detinere, consum de stupefiante, trafic cu substante interzise)”, se mai arată în comunicat.

In spitale situatia este similara. In fiecare zi personalul medical este amenintat, batut sau injunghiat. In fiecare zi exista situatii de risc ce ar putea fi descurajate sau rezolvate fara victime daca politia ar fi rapid anuntata.

Practic, instalarea acestor dispozitive permite, cu costuri minime, apelarea mai rapida a serviciului 112, scurtarea timpului de interventie a politiei, pompierilor si ambulantei si, implicit, descurajarea unor acte antisociale avand drept consecinta cresterea sigurantei in scoli si spitale.”

Lăsați un comentariu