Sâmbătă 20 Aprilie 2024, Actualizat acum 110 zile 12:00 am

 

Ciuhodaru propune control medical gratuit pentru toţi elevii, la începutul anului şcolar

Ciuhodaru TudorDeputatul PP-DD de Barlad, Tudor Ciuhodaru, constata cresterea incidentei diverselor patologii in randul elevilor si diagnosticul tardiv al acestor probleme de sanatate. Pentru rezolvarea acestor probleme deputatul va depune un proiect de act normativ ce prevede asigurarea controlul medical gratuit pentru toti elevii la inceputul fiecarui an scolar.

„1,5 % din elevii din invatamantul preuniversitar au probleme de sanatate. Unul din trei are paduchi iar 3 % au raie. In fiecare scoala exista cel putin un copil (in medie 2,5 pe unitate de invatamant ) ce sufera de o boala contagioasa iar 30-40% prezinta o patologie oftalmologica sau stomatologica”, susţine Ciuhodaru.

El consideră că motivele sunt multiple: de la desfiinţarea sistemului de medicină dentară din şcoli, lipsa unei finanţări reale de la Casa de Asigurări şi lipsa de educaţie pentru sanatate, dezinteresul comunităţilor locale până la conditiile problemele financiare  tot mai mari ale românilor .

„Cand aceste controale gratuite se vor face in scoli, de catre medicii generalisti si stomatologi, respectand necesitatile fiecarei grupe de varsta vom putea controla cu succes aceste afectiuni. Fara astfel de masuri vom ramane doar sa ne minunam ca suntem pe primul loc in Europa la tbc sau ca inregistram o adevarata epidemie a obezitatii”, a mai spus deputatul PP-DD.

Lăsați un comentariu