Sâmbătă 27 Aprilie 2024, Actualizat acum 117 zile 12:00 am

 

Deputatul Ciuhodaru susţine protestele împotriva exploatării gazelor de şist

Ciuhodaru TudorDeputatul PP-DD de Bârlad, Tudor Ciuhodaru, sustine demersurile societatii civile de interzicere a utilizarii fracturarii hidraulice in valorificarea gazelor de sist. Deputatul va depune azi, 4 aprilie , de ziua protestelor nationale impotriva acestei tehnici extractive, un proiect de act normativ ce prevede atat interzicerea utilizarii fracturarii hidraulice in valorificarea gazelor de sist in Romania cat si santiuni pentru cei care incalca acest lucru. Totodata se vor depune proiecte de hotarare de consiliu local in toate localitatile din Vaslui astfel incat acest judet sa devina prima zona din Romania in care fracturarea hidraulica sa fie interzisa.
 
România nu are in prezent un act normativ pentru reglementarea explorării şi exploatării gazelor de sist si nici nu interzice explorarea şi exploatarea gazelor de şist. Moratoriul privind obtinerea de avize si autorizatii in acest domeniu a exipirat in decembrie 2012”, susţine Ciuhodaru. 

 Parlamentarul de Bârlad spune că multiplele controverse legate de beneficiile si riscurile legate de valorificarea gazelor de sist, absenta unor studii de impact precum si dorinta cetatenilor l-au determinat să facă un proiect de act normativ ce isi propune reglementarea situatiei juridice in acest domeniu pe baza directivelor europene.
 
Proiectul meu legislativ prevede interzicerea utilizarii fracturarii/fisurarii hidraulice pentru explorarea şi exploatarea hidrocarburilor gazoase sau lichide. pe teritoriul Romaniei si pe platforma teritoriala a Marii Negre. Totodata se prevad sanctiuni pentru cei care utilizeaza aceasta tehica. Fapta de a utiliza fracturarea/ fisurarea hidraulica constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei la cinci ani sau cu amenda de la 1.000.000 la 2.000.000 de lei pentru persoanele juridice sau de la 25.000 la 50.000 de lei pentru persoanele fizice”, a spus Ciuhodaru.
       
In peste 20 de orase din tarã vor avea loc proteste si manifestatii împotriva explorãrii/ exploatãrii gazelor de sist prin fracturare hidraulicã. Administratia locala USL a refuzat cererile repetate ale cetãtenilor care solicitau sã organizeze un protest antifraking în fata primariei.
 
Protestele nationale sunt coordonate si organizate de echipe locale de voluntari, cu implicarea a peste 80 de ONG-uri si se solicita interzicerea prin lege a metodei fracturãrii hidraulice si realizarea studiului de impact si asupra mediului.

Lăsați un comentariu