O statistică a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui arată că din numărul total de gravide de anul trecut, nouă aveau sub 15 ani şi 484 între 15 si 19 ani.
În aceeaşi perioadă, statisticile au înregistrat sute de întreruperi de sarcină, din care trei la copile sub 15 ani şi alte 64 la tinere cu vârste între 15 şi 19 ani.
„Tinerele adolescente care rămân însărcinate sunt predispuse la o serie de probleme medicale, deoarece între 11 si 16 ani organismul este în continuă dezvoltare şi structura osoasă nu este încă maturizată. Acest lucru poate duce la traumatizarea şi rănirea coloanei vertebrale şi a oaselor pelvice, ceea ce înseamnă un posibil handicap pentru viaţa întreagă. Afecţiunile relaţionate cu sarcina în adolescenţă sunt anemia, infecţiile cu transmitere sexuală, hemoragia postnatală şi bolile psihice. Adolescentele care au născut sunt predispuse la apariţia depresiei postnatale“, a declarat directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada.
Anul trecut, în evidenţa DGASPC au intrat 10 mame minore, după ce au fost renegate de propriile familii. Nouă dintre ele au revenit acasă, dar fără bebeluşi. Aceştia fie au fost daţi în plasament unor asistenţi maternali profesionişti, fie au fost instituţionalizaţi. Doar doi dintre cei opt bebeluşi au fost în cele din urmă acceptaţi în familiile biologice, fiind crescuţi de rudele fetelor.