La mai bine de o lună de la introducerea coplăţii în spitale, unităţile sanitare din judeţul Vaslui nu se pot lăuda cu încasări uriaşe, estimările făcute de conducerile spitalelor fiind mult prea optimiste.
Spre exemplu, la cel mai mare spital din judeţ, Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui, doar 120 de pacienţi au plătit tratamentul medical de care au beneficiat pe timpul internării. În procente, asta înseamnă aproximativ 8%, suma încasată de spital diind de 1.200 de lei. Cifrele sunt cu mult mai mici chiar şi decât estimările făcute de conducerea spitalului înainte ca acest bir să fie introdus. „Nici înainte nu ne aşteptam la încasări foarte mari, însă banii obţinuţi din coplată sunt foarte puţini. Era logic să se întâmple aşa. Mai bine de 70% dintre pacienţi au fost internaţi la urgenţe, ceea ce înseamnă că au fost scutiţi de coplată. De asemenea, am avut foarte mulţi copii internaţi cu viroze, dar şi mulţi pensionari cu venituri mai mici de 740 de lei“, ne-a declarat Lelia Croitoru, directorul medical al SJU Vaslui.Nici la Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian“ din Huşi lucrurile nu stau diferit. Doar 10% dintre locuitorii oraşului dintre vii care au ajuns la spital au plătit contravaloarea îngrijirilor medicale. În cifre, asta înseamnă că, din totalul unui număr de 1.100 de pacienţi internaţi, doat 140 au achitat coplata, suma încasată fiind de 1.450 de lei.
Situaţia e oarecum aceeaşi şi la Spitalul Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman“ din Bârlad, acolo unde 178 de pacienţi au achitat taxa de spitalizare de 10 lei, ceea ce înseamnâ câ doar 7,4 dintre bolnavii externaţi au achitat coplata.