Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

 

Un parlamentar vasluian cere să plece jandarmii din Pungeşti şi să vină Ponta

Unul dintre prea puţinii parlamentari vasluieni, care a pledat pentru omenii din Pungeşti este senatorul PNL de Huşi, Nelu Tătaru.
Pungeştiul a devenit, în ultima perioadă, un spaţiu extrem de tensionat, spre care toată România priveşte şi – din păcate – puţini sunt cei care înţeleg concret ce se întâmplă acolo, ce se petrece şi ce se vrea, de fapt. Unele voci – mai cu seamă din partea autorităţilor, spun că un grup de persoane încearcă să împiedice un obiectiv de interes naţional, în timp ce alte voci, mai cu seamă din mass-media şi din societatea civilă, arată că acolo sunt oameni simpli, care cred că sănătatea mediului în care trăiesc le este pusă în pericol, prin explorarea gazelor de şist. în atare situaţie, domnule prim-ministru Victor Ponta şi doamnă Ministru al Mediului, Rovana Plumb, aş îndrăzni să vă întreb: nu credeţi că aceşti oameni, cărora li s-a spus că sunt doar <<100 de oameni mai înfierbântaţi>> pot fi convinşi să accepte un dialog cu autorităţile, cu cei care au decis, până la urmă, aprobarea unei asemenea investiţii şi în România?! Am văzut că în cazul Roşia Montană, domnul prim-ministru Victor Ponta a mers la oamenii nemultumiţi şi le-a spus că <<dialogul este calea cea mai eficientă de rezolvare a problemelor>>. De ce să nu fie şi pungeştenii beneficiari ai aceluiaşi tip de atitudine, primind de la Bucureşti, din partea celor care au decis pentru ei susţinerea explorării gazelor de şist, o serie de explicaţii, de argumentări, fie ele şi…postume? Eu am încredere că aceşti oameni ar înţelege motivele raţionale şi, în plus, s-ar simţi luaţi în consideraţie. Personal, susţin cu toată tăria proiectele de interes naţional, investiţiile care să aducă bunăstarea românilor şi, în genere, strategiile care ar putea ajuta acest popor să evolueze, spiritual şi material! Dar nu pot să nu remarc faptul că, cel puţin în cazul protestatarilor de la Pungeşti, dorinţa autorităţilor de a detensiona situaţia pe cale paşnică, prin dialog, nu prea s-a învederat.
Personal, nu cred că e suficient ca autorităţile să trimită jandarmii la Pungeşti, să-i gonească acasă pe protestatari, când, cei în măsură, cu autoritatea funcţiei publice deţinute, i-ar putea convinge cu argumente logice pe protestatari, că proiectul cu gazele de şist e unul bun pentru România şi nu e nociv. Eu sper că există aceste argumente temeinice, bine structurate undeva şi ele trebuie expuse public oamenilor. Profesia mea de medic chirurg şi relaţia mea directă cu oamenii de-a lungul atâtor ani, m-a învăţat un lucru pe care, de altfel, îl ştiam de la părinţii mei: nu există <<nu pot>>, dar există <<nu vreau>>! Eu am toată încrederea că oamenii de la Pungeşti, de la Găgeşti, din zona Bârladului şi de oriunde se vor mai pune aceste sonde, pot înţelege că un lucru este bun pentru ţară, dar cu condiţia ca cei puşi să decidă, să le dea lămuririle necesare, cu oricât timp şi efort ar fi nevoie pentru asta! Personal, chiar nu mai vreau să văd nicăieri în ţara noastră, nu doar în judeţul pe care îl reprezint, oameni luaţi pe sus de jandarmi, bătrâni în luptă cu forţele de ordine, dar nici protestatari care dărâmă gardurile unei companii private. Ca asemenea situaţii să nu se mai întâmple, este nevoie de dialog”, a susţinut, în plenul Senatului, dr. Nelu Tătaru, senator PNL de Huşi.

Lăsați un comentariu