Sâmbătă, 29 noiembrie a.c., Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „ Podul Înalt” al judeţului Vaslui a organizat şi desfăşurat o activitate festivă cu ocazia aniversării a cinci ani de existenţă a Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Vaslui.
La festivitate au participat cadre ale inspectoratului, reprezentanţi ai instituţiilor şi autorităţilor implicate, precum şi ai structurilor similare din judeţele învecinate, între care secretarul de stat dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne.
S-au ţinut cuvântări referitoare la evoluţia serviciului de urgenţă vasluian şi s-au acordat plachete, medalii şi diplome de excelenţă celor care au contribuit de-a lungul timpului la dezvoltarea acestei structuri.
Pentru familiarizarea audienţei cu specificul activităţilor paramedicilor şi pompierilor vasluieni cei prezenţi la festivitate au avut ocazia să vizioneze un exerciţiu tactic, care presupunea o salvare de la înălţime, de pe terasa hotelului din piaţa civică, precum şi o intervenţie pentru descarcerarea şi acordarea primului ajutor a trei persoane care au rămas încarcerate în urma coliziunii între două autoturisme pe strada Ştefan cel Mare din municipiul Vaslui.
Pentru salvarea persoanelor de la înălţime a fost folosită cea mai nouă şi modernă autospecială intrată în dotarea ISU Vaslui, în cadrul proiectului operaţional regional, primită în comodat de la asociaţia EURONEST şi Consiliul Judeţean Vaslui.
Pentru descarcerare şi acordarea primului ajutor medical calificat, persoanelor încarcerate în cele două autoturisme, au intervenit următoarele mijloace: o autospecială pentru descarcerare grea, o autospecială de lucru cu apă şi spumă şi 3 ambulanţe SMURD (două de tip B2 şi una de tip C1 pentru Terapie Intensivă Mobilă).
Activitatea SMURD Vaslui :
Primele echipaje de paraemedici vasluieni au fost operaţionalizate în cadrul Detaşamentelor de Pompieri Vaslui şi Bârlad în noiembrie 2009. Odată cu trecerea timpului, S.M.U.R.D. Vaslui s-a dezvoltat, a crescut, iar astăzi inspectoratul are cinci echipaje care sunt permanent pregătite să intervină la solicitările populaţiei din întreg judeţul.
Statistica arată că, de la înfiinţarea S.M.U.R.D. Vaslui, echipajele au salvat zeci de mii de adulţi şi copii. Dacă în 2009, de la inaugurare până la sfârşitul anului cele două echipaje de prim ajutor au avut 371 de intervenţii, numărul acestora a crescut de la an la an. Astfel, în anul 2010 echipajele de prim ajutor au intervenit la 3.253 de cazuri, în anul 2011 au avut 3.335 solicitări, în 2012 au intervenit la 6.137 solicitări, iar în anul 2013 au intervenit la 7624 solicitări.
În perioada 01.01 – 20.11.2014, echipajele medicale din cadrul inspectoratului au fost alertate la un număr de 8436 evenimente S.M.U.R.D., astfel: 8428 asistenţă medicală de urgenţă (T.I.M.= 848 şi E.P.A. = 7580;) în medie 29 intervenţii pe zi şi 8 descarcerări. Cele mai multe solicitări au avut paramedicii de la Detaşamentul Vaslui – 3046 intervenţii (din care 848 intervenţii ale ambulanţei T.I.M.), Detaşamentul Bârlad – 2370 intervenţii, urmaţi de echipajul de la Secţia Huşi – 1995 intervenţii şi cel de la Garda II Negreşti – 1025 intervenţii
SMURD Vaslui s-a situat constant pe unul din primele 5 locuri la nivel naţional la numărul de intervenţii pe ambulanţă, iar lungi perioade de timp chiar şi pe locul II) şi aceasta cu mult efort şi dăruire din partea personalului încadrat pe cele 5 ambulanţe.
Conducerea inspectoratului aduce cu această ocazie mulţumiri pentru sprijinul acordat la dezvoltarea şi funcţionarea SMURD Vaslui d-lui ministru secretar de stat , dr. Raed Arafat, doamnei prof. univ. dr. Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD regiunea Nord – Est, Prefecturii şi Consiliului Judeţean Vaslui, Primăriilor din Vaslui, Bârlad, Huşi şi Negreşti, Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, Spitalului Municipal de Urgenţă Bârlad, Spitalului Municipal Huşi şi Serviciului de Ambulanţă Vaslui.
Pentru efortul şi implicarea deosebită, disciplina, pasiunea şi devotamentul lor pompierii si-au câştigat respectul, preţuirea şi stima concetăţenilor. „Curaj şi devotament” este deviza pompierilor militari, iar, „Cine salvează o viaţă, salvează o lume” este din ce în ce mai des asociată cu S.M.U.R.D-ul. Călăuziţi de aceste nobile cuvinte, implicaţi cu responsabilitate în procesul de perfecţionare a pregătirii de specialitate şi a procedeelor de intervenţie împotriva riscurilor iminente, echipajele medicale vor continua să îşi facă datoria faţă de semeni, ca adevăraţi salvatori, indiferent de riscurile la care se expun.