Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

 

Victimele celor trei băcăuani acuzaţi de sclavie vor daune morale de la aceştia

Forfotă mare, ieri, pe holurile Tribunalului Vaslui, acolo unde s-a început citarea părţilor vătămate în dosarul în care trei băcăuani sunt acuzaţi de sclavie şi trafic de persoane. 50 din cele 144 de victime au anunţat că se vor constitui părţi civile în această cauză şi au cerut daune morale. În cauză, au fost identificate nu mai puţin de 144 de părţi vătămate, atât din judeţul Vaslui, cât şi din Iaşi şi Bacău. Având în vedere numărul foarte mare de părţi, procedura de citare a fost incompletă. După apelul nominal al judecătorului, rând pe rând, cele 50 de persoane prezente în sală au anunţat că se constituie părţi civile, solicitând daune morale între 2.000 şi 5.000 de lei.
Având în vedere viciul de procedură, s-a dat un nou termen pentru luna viitoare. Cei trei au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT în luna ianuarie a acestui an, după ce au fost arestaţi preventiv în luna noiembrie a anului trecut. Ei sunt acuzaţi că au exploatat 25 de persoane, printre care şi opt copii, din satul Slobozia, comuna vasluiană Gârceni, obligându-i să munceaască în condiţii inumane. Vasluienii, alături de alte zeci de persoane din judeţele Moldovei au fost ademeniţi să muncească la cules cartofi în judeţul Covasna.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada august – septembrie 2012, inculpaţii Gheorghe Ghe. Niţă (37 de ani), Cătălin Panaite (34 de ani) şi Gheorghe I. Niţă (54 de ani), din Bacău, au recrutat un număr de 25 de victime din judeţul Vaslui, dintre care opt minori cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani, le-au transportat în comuna Zăbala, satul Peteni, judeţul Covasna şi le-au exploatat prin obligarea la muncă în agricultură, la cules de cartofi. Mai mult, victimele au fost în mod repetat supuse unor violenţe fizice şi psihice şi cazate în condiţii improprii, fără a li se asigura hrana şi igiena corespunzătoare. În ciuda acestor acuzaţii, rudele celor trei susţin că aceştia sunt nevinovaţi şi cer ca ei să fie judecaţi în stare de libertate.
Cercetările în acest caz au fost desfăşurate de lucrătorii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vaslui şi Iaşi, dosarul fiind instrumentat de procurorii DIICOT Iaşi. Nu mai puţin de 141 de victime au fost identificate în acest dosar. Primul termen de judecată este programat la pentru 13 martie, la Tribunalul Vaslui.

Sursa: Adevarul

Lăsați un comentariu