Marti 07 Mai 2024, Actualizat acum 127 zile 12:00 am

 

Tudor Ciuhodaru:Cinci cauze a lipsei citostaticelor

Ciuhodaru TudorDoctorul Tudor Ciuhodaru considera ca interzicerea exporturilor de medicamente oncologice nu rezolva problema lipsei acestora. Totodata apreciaza ca reponsabilitatea periclitarii programelor nationale de sanatate revine oficialitatilor din Ministerul Sanatatii. Subfinantarea acestor programe, blocajele financiare, taxa clawback, gradul redus de compensare reprezinta un atentat la viata bolnavilor de cancer si constituie reteta pentru falimentul farmacistilor si producatorilor autohtoni de medicamente. Deputatul cere majoritatii USL adoptarea proiectului legislativ privind modificarea clawback-ul aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor pentru a scadea exporturile paralele.

 ,, Ministerul Sanatatii a gasit cu usurinta un acar Paun vinovat de lipsa citostaticelor de pe piata romaneasca si s-a spalat pe maini de aceasta problema in direct la televizor. Interzicerea exportului de medicamente nu va corecta aceasta probleme intrucat se trateaza efectul si nu cauza.
 
Cauzele lipsei medicamentelor ieftine sunt multiple si tin de oficialitati:
 
1.subfinantarea programelor nationale de sanatate a dus la liste de asteptare incredibile pe care sunt inscrisi sute sau chiar mii de pacienti. Acest lucru nu e valabil doar pentru pacientii oncologici ci si pentru cei cu hepatita B si C, spondilita ankilopoetica, hemofilie sau pentru cei care au nevoie de protezare sau interventii chirugicale pe cord. Mai nou se profilieaza o criza a laptelui praf necesar nou nascutilor a caror mame au probleme mari de sanatate.
 
2.taxa clawback a reusit doua performante negative: sa fie declarata neconstitutionala si stimuleze exportul de medicamente ieftine. Proiectul meu legislativ prevede ca ea sa fie aplicata doar la pretul de producator, fara a include TVA si doar pe volumul comercializat catre unitatile sanitare publice.
 
3.intarzierile de peste un an la decontarile de medicamente, atat catre producatori cat si pentru distribuitori, au dus la un paradox legat de supravietuirea economica a acestora-exportul de medicamente ieftine si importul de medicamente scumpe.
 
4.gradul redus de compensare al medicamentelor- avem cea mai mica rata de compensare a medicamentelor din UE a carei valoare se situeaza in jurul a 60%. Prin comparatie Spania aflata in criza are o rata de compensare de 94%. In aceste conditii, pentru o populatie ce se confrunta cu mari dificultati economice, accesul la medicamente este restrictionat.
 
5.coruptia creaza mari dezechilibre pe piata medicamentelor. Medicamentele sunt incluse pe lista compensatelor in functie de politica de lobby a marilor firme si nu se aplica criterii transparente de cost-eficienta.”

Lăsați un comentariu