Luni 29 Aprilie 2024, Actualizat acum 119 zile 12:00 am

 

Şase copii abandonaţi de părinţi, preluaţi de stat

copii fara parintiSpecialiştii echipei de intervenţie rapidă în situaţii de urgenţă pentru combaterea celor mai grave forme de violenţă asupra copilului din cadrul Grupului de Intervenţie Rapidă Vaslui au acţionat, pentru prima dată de la constituire, în formula sa, la finele săptămânii trecute, în comuna Soleşti, sat Ştioborăni, la solicitarea primarului Mona Bujor.

Reprezentanţii GIR au acţionat imediat preluării apelului autorităţilor locale. Sesizări pe astfel de probleme au mai avut loc, însă, de această dată, specialiştii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui au considerat că este necesară intervenţia la faţa locului.

Este vorba de şase copii, cu vârste cuprinse între 2 şi 11 ani, găsiţi nesupravegheaţi, tatăl fiind plecat în comunitate din dimineaţa acelei zilei. Din declaraţiile copiilor, mama se află în Bucureşti, comunicarea cu aceasta fiind sporadică, prin apelări telefonice. Tatăl este cunoscut de comunitate ca fiind consumator de băuturi alcoolice, manifestând un comportament agresiv fizic şi verbal faţă de copii. Copiii mai mari sunt obligaţi deseori să nu frecventeze cursurile şcolare pentru a supraveghea fraţii de vârstă mai mică.

Echipa GIR a constatat că deseori hrana este asigurată de vecini, camera de locuit era insalubră şi neîncălzită iar copiii de vârstă mai mică prezentau stare de sănătate afectată (tuse, stare febrilă), îmbracaţi sumar şi neîngrijiţi.

La acest moment cei şase copii se află în cadrul Adăpostului de zi şi de noapte pentru copiii străzii – Vaslui, sunt incluşi într-un program de recuperare bio-psiho-socială şi educaţională, urmând a se identifica în viitorul apropiat asistenţii maternali cu disponibilitate în creşterea, educarea şi îngrijirea acestora.

Situaţia celor şase fraţi nu este deloc îmbucurătoare, dar, în acelaşi timp, felicit autorităţile locale pentru faptul că au înţeles rolul grupului de Intervenţie Rapidă şi astfel se demonstrează că era nevoie, dincolo de constituirea GIR-ului, de crearea unei reţele de comunicare informaţională rapidă, formată din factorii locali implicaţi în munca de combatere a violenţei asupra copiilor . Astfel îşi dovedesc utilitatea şi sesiunile de întâlniri cu toţi aceşti factori locali”, a spus Radu Renga, prefectului judeţului Vaslui.

Lăsați un comentariu