Marti 07 Mai 2024, Actualizat acum 127 zile 12:00 am

 

Tudor Ciuhodaru cere pedepse mai dure pentru cei care sună abuziv la 112

ciuhodaru tudorDoctorul Tudor Ciuhodaru considera alarmanta proportia de 70% a apelurilor abuzive la 112 si a alertarii false a diverselor servicii de urgenta. Deputatul considera ca acest lucru pune in pericol viata celor care au nevoie de asistenta de urgenta si ca sunt generate cheltuieli importante prin directionarea falsa a serviciilor de urgenta. Parlamentarul propune un act normativ ce vizeaza descurajarea acestor apeluri prin cresterea pedepselor si estimeaza ca prin adoptarea acestei legi apelurile false vor scadea si ca va fi imbunatatita asistenta medicala de urgenta.
 
,,Obiectivul acestui demers legislativ este descurajarea apelarii abuzive la 112 si alertarii false a agentiilor specializate de interventie.”
 
Numarul unic pentru apeluri de urgenta 112 este gratuit si poate fi apelat de pe orice telefon fix sau mobil in Romania si intreaga Uniune Europeana. Apelurile de urgenta sunt destinate adesea salvarii de vieti intrucat marea majoritate a acestor apeluri sunt transferate catre ambulanta – 64,70%, Politie – 23,54%, Pompieri – SMURD – 10,73% si Jandarmerie – 0,91%.
 
Pedepsele blande de pana acum au dus la o situatie alarmanta. Aproape 70% la sută din apelurile la 112 nu-si au rostul: sunt abuzive sau alerteaza fals diversele servicii de urgenta. S-a ajuns ca in fiecare zi sa avem 34000 de apeluri abuzive (înjură, pun întrebări stupide sau pur şi simplu nu vorbesc, doar ţin linia ocupată) iar altele trimit echipajele de urgenţă la evenimente inexistente.
 
Acest tip de apelare afecteaza calitatea accesului la 112 pentru ca încarcă inutil activitatea operatoarelor şi a dispecerilor si întârzie accesul la serviciul 112 al unor apelanţi care au cu adevărat o urgenţă. Alertarea falsa trimite echipajele la locul unor evenimente inexistente sau care nu justificau o intervenţie de urgenţă si lasa fara asistenta de urgenta pe cei aflati in dificultate. Atat apelarea abuziva cat si alertarea falsa genereaza costuri de operare si interventie nejustificate.
 
Proiectul legislativ propune descurajarea apelarii abuzive la 112 sau alertarea falsa a agentiilor specializate de interventie prin cresterea pedepselor pentru astfel de activitati iar in mod concret amenda de la1000 la 4000 de lei sau 100 pana la 400 de ore de activitati in folosul comunitatii. In cazul repetarii se poate ajunge pana la dublarea amenzilor sau a orelor de activitate in folosul comunitatii sau inchisoare de la 6 luni pana la 3 ani.
 
Estimam ca prin acest act normativ aceste apeluri false vor scadea si ca va fi imbunatatita asistenta medicala de urgenta.
 
Acest proiect legislativ face parte dintr-un pachet de masuri menit sa imbunatateasca asistenta de urgenta alaturi de legea pe ce prevede achizitionarea de 8 elicopetere SMURD pentru fiecare regiune de dezvoltare precum si de defibrilatoare care sa fie amplasate in spatiile publice”

Lăsați un comentariu