Sâmbătă 04 Mai 2024, Actualizat acum 124 zile 12:00 am

 

Spectaculos! Cometa ISON, observată de specialiştii din Bârlad

În dimineaţa zilei de 28 octombrie 2013, echipa de la Observatorul Astronomic din Bârlad, formată din muzeograful Dumitru Ciprian Vîntdevară şi colaboratorul Alexandru Dumitriu, membru al Astroclubului “Călin Popovici” Galaţi, în prezent student la University of Glasgow din Marea Britanie, au observat cometa ISON şi au raportat către MPC (Minor Planet Center) mai multe coordonate a acestei comete.                  

În felul acesta, Observatorul Astronomic din Bârlad a contribuit la actualizarea şi rafinarea orbitei celebrei comete C/2012 S1 (ISON).
În urma acestor observaţii au fost realizat mai multe cadre, ce au fost ulterior prelucrate şi a rezultat o singură imagine pentru popularizare. (imaginea este ataşată la email). După cum se observă, cometa nu este atât de strălucitoare pe cât se aştepta.

Trebuie să ţinem cont şi de faptul că în momentul observaţiilor, cometa era aproape de orizont, iar prezenţa Lunii în apropiere, a estompat şi mai mult luminozitatea ei.
Cometa ISON a fost descoperită pe 21 septembrie 2012 de către Vitali Nevski şi Artiom Novicionok, cu ajutorul unui telescop de 40 cm din cadrul reţelei observaţionale International Scientific Optical Network  (ISON) (Sursa: wikipedia).

Cometa ISON va trece cel mai aproape de Soare pe 28 noiembrie, când va fi la aproximativ 1.100.000 de km distanţă de Soare, iar pe 26 decembrie 2013, va ajunge la distanţă minimă faţă de Pământ (64,2 milioane km).

Lăsați un comentariu