Joi 02 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

 

Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat, celebrată la Vaslui. Vezi cum!

14 noiembrie este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului Zaharat. Pentru anul 2013, activităţile de celebrare pe plan mondial se vor desfăşura sub sloganul „Înţelege diabetul, preia controlul”.

În acest context, pe data  14 noiembrie  2013, Direcţia de Sănătate Publică Vaslui, prin Compartimentul de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii va derula campania naţională „Şi tu poti controla diabetul ”.

Promotorii campaniei sunt: Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică, Centrul Naţional de Evaluare şi Promovare a Stării de Sănătate  şi Centrul Regional de Sănătate Publică  Cluj.

Scopul campaniei este de a informa populaţia cu privire la  importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos, în profilaxia diabetului, precum şi stoparea ascensiunii numărului de persoane cu diabet şi a complicaţiilor afecţiunii.

Obiectivele campaniei sunt: informarea populaţiei asupra efectului benefic al adoptării unor comportamente sănătoase (mişcare zilnică, nutriţie corectă, controlul greutăţii) în profilaxia diabetului şi a complicaţiilor sale.

Mesajele pe care dorim să le transmitem populaţiei sunt :

  • Una din două persoane cu diabet nu ştiu că au această afecţiune: tu eşti la risc?
  • Preia controlul! Redu riscul!
  • Un stil de viaţă sănătos te apără de boală.
  • Nu uita! Diabetul afectează orice vârstă.
  • Ţine-ţi greutatea sub control.
  • Informează-te asupra primelor simptome ale bolii spre a-l descoperi din timp.
  • Înţelege diabetul !

Pentru a marca acest eveniment, Direcţia de Sănătate Publică Vaslui, prin personalul Compartimentului de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii, va desfăşura următoarele activităţi:

1.  transmiterea de materiale informative ale campaniei, pe suport electronic, la unităţile sanitare cu paturi, Asociaţiei medicilor de familie,  filialei de Cruce Roşie Vaslui şi Bibliotecii Judeţene;

2.  organizare  unui  punct de testare a glicemiei, la o unitate de servicii comunitare, cu

discuţii individuale şi de grup referitoare la factorii de risc pentru diabet şi complicaţiile acestei boli. Explicarea semnificaţiei cercului şi culorii albastre;

3. mediatizarea campaniei prin elaborarea şi  transmiterea unui comunicat de presă în mass media locală;

4. postarea pe site-ul instituţiei de materiale informative tematice (poster, analiză de situaţie şi o informare  despre scopul şi obiectivele campaniei, cu câteva recomandări medicale);

5. acţiuni de informare, educare, comunicare a populaţiei din mediul rural, cu un material informativ,  prin intermediul asistenţilor comunitari, în colaborare cu  Compartimentul  Control unităţi şi servicii de sănătate (asistenţi comunitari) din cadrul DSP;

6. concurs de desene tematice la o unitate de învăţământ preşcolar din mediul urban, în cadrul unui proiect educativ.

În judeţul Vaslui, la 30 septembrie 2013 se aflau în evidenţă 17.374 de bolnavi de diabet, înregistrându-se un număr de 656 cazuri noi faţă de aceiaşi perioadă a anului 2012.

Lăsați un comentariu