Joi 16 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

 

Eveniment cu adeziunea Președintelui Italiei organizat de o jurnalistă din Vaslui

Pe 12 noiembrie a fost organizat la ”Maschio Angioino” din Napoli conferința cu titlul ”Cittadinanza Sportiva” – ”Cetățenia sportivă” organizat de F.I.L.S.E.M. Federația Străinilor în Italia, a cărei președintă este jurnalista româncă Pulpan Izabela. La evenimentul la care a aderat și Președintele Italiei, au participat din partea Parlamentul European Onorevole Erminia Mazzoni – președinte Comisii pentru petiții europene, Dna. Laura Tiu care a adus salutul Ambasadoarei României Dna. Dana Constantinescu, s-a dat citire scrisorii din partea Dlui. Marius Vizer- președintele tuturor Federațiilor Sportive din lume și al Federației de Judo.

Eveniment la care au aderat patru Ambasade și toate instituțiile italiene

Încă din luna mai a acestui an jurnalista și echipa ei s-au apucat de muncă și au câștigat adeziunile tuturor instituțiilor italiene: Președinția Consiliului de Miniștri, Ministerul Integrării, Biserica din Napoli, Regiunea Napoli, Primăria din Napoli, Provincia din Napoli.

Prezența extraordinară a Ambasadei Române la eveniment și susținerea morală pe care Ambasada a dat-o echipei Federației Străinilor a fost de cel mai mare ajutor jurnalistei. Din partea Ambasadei Române a fost delegată să prezențieze Dna. Consul Laura Tiu, datorită imposibilității Ambasadoarei Dana Constantinescu de a participa.

Tema evenimentului

Tema evenimentului se centrează pe faptul că în Italia copiii străinilor, chiar dacă sunt născuți în Italia, pot să practice sport, dar nu au reptul să participe la competiții sportive pentru faptul că sunt străini, fără cetățenie italiană. De mai bine de un an, când Izabela Pulpan a venit la cunoțtința acestui fapt, a început să adune adeziuni, grupări politice și a realizat un eveniment puternic. ”Scopul acestei conferințe este să  rezolvăm problema, nu să apărem la televizor. Cert este că, în Italia copiii străinilor, nu numai a românilor sunt lipsiți de drepturi fundamentale, iar noi nu puteam să nu tragem semnalul de alarmă. La semnalarea noastră a răspuns imediat marele nostru român- Marius Vizer, Președintele tuturor Federațiilor Sportive și a Federației Internaționale de Judo, și împreună cu noi dorește să rezolve imediat problema. Politica vorbește de mult timp în Italia, dar nimeni nu face nimic… acum, după această conferință, problema sigur va fi rezolvată, ceea ce înseamnă că și copiii noștri vor avea toate drepturile în Italia”.

Participarea extraordinară a Parlamentului European la eveniment

Printr-o scrisoare din partea Președintelui Parlamentului European Martin Schulz adresată Izabelei Pulpan se spunea că din păcate nu reușea să fie prezent la eveniment, dar, Parlamentul European a fost prezent prin participarea extraordinară a Dnei. Erminia Mazzoni – Președinta Comisiei de Petiții. Afirmarea sa a fost că va face un efort deosebit ca semnalarea făcută de Federația Străinilor să rezolve problema la nivelul Parlamentului European.

Primarul din Napoli și regizorul De Laurentis prezenți la eveniment

Regizorul De Laurentis, care este și proprietarul echipei de fotbal ”Napoli” au intervenit în cadrul evenimentului lăudând inițiativa și spunând că nu este corect ce se întâmplă în Italia, și că Italia trebuie să se schimbe.

Mesajul lui Marius L. Vizer, președinte SportAccord și Federația Internațională de Judo

În primul rând doresc să-mi exprim aprecierea vis-a-vis de inițiativa dumneavoastră de a da o șansă egală tuturor copiilor și tinerilor în procesul de educație și totodată educație prin sport.

Această inițiativă este una foarte importantă deoarece în urma demersurilor dumneavoastră am constatat că există un gol legislativ pe plan internațional vis-a-vis de dreptul de participare la competiții sportive a copiilor și tinerilor care nu au cetățenia în țările de reședință și astfel, nu pot performa în sport la nivelul cel mai înalt.

Consider sportul un factor important în procesul de educare și formare a personalității umane, în procesul de formare profesională și, mai târziu, de integrare în societate.

Consider că prin inițiativa organizației dumneavoastră, Federazione Stranieri in Italia, în asociere cu alte organizații importante ca și Comitetul Olimpic Internațional, Națiunile Unite, UNESCO și SportAccord, care reprezintă uniunea tuturor federațiilor internaționale Olimpice și ne-Olimpice putem implementa un proiect care să îndeplinească dezideratul major pe care vi l-ați propus.

Fiind eu însumi fost emigrant, cunosc toate etapele procesului de emigrare și integrare socială în țara de destinație și sunt convins că toți oamenii se nasc liberi, egali și cu drepturi – conform principiilor libertății și dreptății umane – inclusiv de a-și alege ei înșiși țara în care doresc să trăiască și să-și exprime potențialul, pe care să o materializeze mai târziu în bunuri și valori care să contribuie la dezvoltarea societății și a umanității pe toate planurile.

Lăsați un comentariu