Joi 16 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

 

Greva generală din învăţământ, amânată

La 25 noiembrie a fost demarat referendumul de consultare a membrilor de sindicat prin care aceştia să-şi exprime opţiunea privind greva generală începând cu 9 decembrie, data la care, „dacă lucrurile ar fi decurs normal din punct de vedere politic”, ar fi trebuit să intre în dezbaterea Plenului Parlamentului proiectul bugetului de stat pe anul 2014. Timpul scurt pe care l-au avut la dispoziţie sindicatele afiliate pentru a-i consulta pe toţi cei 173.000 de membri, nu a permis consultarea în integralitate a tuturor acestora.
Din păcate timpul nu a fost suficient, din cei 2300 de membri am reuşit să consultăm doar 70%, pentru că sunt foarte multe structuri, mai ales în mediul rural. Au răspuns afirmativ declanşării grevei generale aproximativ 50% din cei consultaţi. Din păcate, calculat la totalul membrilor, aşa cum ne cere legea, procentul scade la aproximativ 35%, prin urmare nu poate fi declanşată greva. Referendumul va continua, inclusiv la nivel naţional, şi va fi regândită perioada declanşării grevei„, a declarat Sorin Ţiplea, preşedintele Uniunii Sindicale „Didactica” Vaslui.

Principalele revendicări impuse de către profesori sunt legate de alocarea, începând cu 2014, a minimum 6% din P.I.B. pentru educaţie, aşa cum este stipulat în Legea Educaţiei Naţionale şi „vindecarea de boala birocraţiei” existente în învăţământ. Pe lângă acestea, profesorii mai cer reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învăţământ, decontarea cheltuielilor de navetă, stimularea achiziţionării de cărţi sau programe educaţionale pe suport electronic, reintroducerea sporului de doctorat, posibilitatea pensionării anticipate, acordarea gradaţiei de merit şi pentru personalul didactic auxiliar, introducerea posibilităţii dobândirii de către cadrele didactice a celei de-a doua specializări cu finanţare de la bugetul de stat, precum şi adoptarea unei legi de salarizare prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50%. Profesorii susţin că aceasta este unica soluţie pentru ca meseria lor să devină motivantă, iar tinerii să fie atraşi către cariera didactică.

 

Lăsați un comentariu