Sâmbătă 18 Mai 2024, Actualizat acum 138 zile 12:00 am

 

Vasluiul invadat de „mascaţi”

Duminică, 15 decembrie, va avea loc, în municipiul Vaslui, cea de-a XXXII- a ediţie a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Iarnă. Atât la parada alaiurilor formaţiilor, cât şi la spectacolul concurs, care va avea loc în Piaţa Civică a municipiului Vaslui, vor participa circa 30 de formaţii şi peste 1000 de participanţi din toate colţurile judeţului.

Festivalul de Datini şi Tradiţii de Iarnă va debuta începând cu ora 10, cu parada formaţiilor, paradă care va porni din parcul Copou, pe traseul str. M. Kogălniceanu – Camera de Comerţ – Cinema Independenţa – Centrul Civic. De la ora 11, în Centrul Civic, este programat spectacolul concurs la care vor fi angrenate peste 30 de formaţii, cu un total de peste 1000 de participanţi. Vasluienii vor putea vedea pe viu obiceiuri populare de iarnă în interpretarea unor formaţii consacrate, cum ar fi Capra Mare de la Todireşti, Vălăretele din Iana, Oşeşti, Puşcaşi, Lipovăţ, sau Dragomireşti, colindătorii tradiţionali din Iveşti, Pogoneşti sau Berezeni, ori pe Haiducii de la Vultureşti.

Ordinea intrării în concurs este în funcţie de depărtarea de la care vin participanţii, astfel că primii vor intra în competiţie colindătorii din comunele cele mai depărtate, festivalul urmând a dura până în jurul orelor 17.

Festivalul este programat a avea loc în Piaţa Civică a municipiului Vaslui, dar, în funcţie de vreme, este posibil ca o parte dintre activităţi să fie mutate în Casa de Cultură a Sindicatelor „Constantin Tănase”, în tot acest timp, trupele participante pot performa în piaţă, spre deliciul spectatorilor care vor fi prezenţi la eveniment. Ne aşteptăm să fie una dintre cele mai reuşite ediţii din ultimii ani, dat fiind numărul mare de formaţii participante, şi invităm vasluienii să ne fie alături, în număr cât mai mare, la acest eveniment”, a declarat directorul Lucian Onciu.

 

Lăsați un comentariu