Vineri 26 Aprilie 2024, Actualizat acum 116 zile 12:00 am

 

Un liceu din Bârlad a câştigat 100.000 de dolari pentru dotarea instituţiei cu panouri solare

Un liceu din România a câştigat luni seară  premiul la categoria „Global High School”, pentru Europa,  în cadrul premiilor anuale „Zayed Future Energy Prize” din Emiratele Arabe Unite.

Liceul „Gheorghe Roşca Codreanu” din Bârlad  primeşte 100.000 de dolari pentru un proiect prin care instituţia va fi dotată cu panouri solare, care vor face instituţia independentă energetic. Premiul a fost ridicat de o delgaţie a liceului format din directoarea Tiţa  Chiru, profesoara Nicoleta Croitoru şi eleva Roxana Frunză.

„Noi am aplicat în această vară, am aflat de acest premiu la sfârşitul anului scolar 2012 – 2013 de la o fostă elevă al liceului nostru, care a absolvit în 2007. Echipa de proiect a fost formată din patru elevi: eu, Mihaela Iftemie, Blinda Alexandru şi Alexandru Postolache. Am lucrat la acest proiect pe parcursul verii şi la inceputul lunii august am completat formularul de înscriere pe care l-am găsit pe site-ul Zayed Future Energy Prize. Au fost multe şcoli în concurs, nu ştim exact câte şcoli au aplicat, dar noi am fost în finală cu Queen Elizabeth II, Isle of Man”, a declarat pentru gândul Roxana Frunză, elevă la Liceul „Gheorghe Roşca Codreanu” din Bârlad.

Premiile „Zayed Future Energy Prize” se acordă anual în Abu Dhabi, Emiratele Unite Arabe, pentru organizaţii neguvernamentale, companii mici,  persoane fizice şi licee din întreaga lume, care dovedesc că inovează, sunt lideri în domeniile lor şi fac proiecte care au impact pe termen lung.

În total, valoarea premiilor Zayed se ridică la 4 milioane de dolari, sumă stabilită de guvernul Emiratelor Arabe Unite. Sunt acordate premii pentru cinci categorii: „Large Corporation”, „Lifetime Achievement”, „Small and Medium Enterprise”, „Non-Governmental Organisation” şi „Global High Schools”.

La categoria liceelor, criteriul principal pentru ca proiectul să fie câştigător  este ca acesta să inspire generaţiile viitoare, să rezolve probleme de energie şi să fie sustenabil. Fiecare şcoală care se înscrie la concurs trebuie să depună un proiect detaliat prin care să demonstreze cum va promova dezvoltarea durabilă în rândul elevilor şi cum va contribui la reducerea consumului de energie prin mijloace durabile şi inovatoare.

Premiul pentru licee se acordă pentru cinci regiuni ale globului: America, Europa, Oceania şi Asia.

Delegaţia României la Abu Dhabi, alături de ambasadorul UE în Emiratele Arabe Unite, Mihai-Ştefan Stuparu.

Sursa: Gandul.info

Lăsați un comentariu