Marti 16 Aprilie 2024, Actualizat acum 106 zile 12:00 am

 

Un vasluian la Academia Naţională a Croitorilor din Italia

Doi români, Daniel Robu și Cătălin Ionel Stratu au reușit să intre, datorită măiestriei și muncii lor, la Accademia Națională a Croitorilor din Italia (Accademia Nazionale dei Sartori), prestigioasă instituţie înființată de Papa Gregorio XIII, în anul 1575.

Daniel Robu, proprietarul unei croitorii de lux din Torino, este membru de cinci ani al Accademiei și a ajuns delegat al regiunii Piemonte. Cătălin a intrat în acest an, la propunerea maestrului său, Daniel.

Cătălin Ionel Stratu, 33 de ani, a fost selectat printre cei zece finaliști ai concursului naţional „Foarfecele de aur”(Forbici d’oro), cel mai important concurs din cadrul Accademiei. Această competiție se organizează din doi în doi ani. Timp de trei zile, croitorii înscrişi lucrează, în faţa unui juriu, un costum la comandă. Cel mai bun ia premiul, un premiu cu tradiţie.

Premierea are loc, de fiecare dată, după o paradă de modă la care participă atât membrii ai Accademiei, personalități, cât și public interesat să descopere noile creații. Anul acesta, parada şi premierea au avut loc în data de 27 ianuarie, în sala Lancisi de la Complexul Monumental Santo Spirito in Sassia, la Roma.

Emoţii constructive

Cătălin recunoaște că a avut emoții la parada din seara în care costumele celor zece croitori selectați în concursul „Foarfecele de aur” au fost prezentate publicului. A fost practic în aceeași seară în care a fost anunțat câștigătorul marelui trofeu.

Au fost „emoții constructive” pentru Cătălin, emoții care l-au ajutat să participe cu unul dintre cele mai frumoase costume. „Am primit numeroase felicitări de la croitori renumiți. Sunt mulțumit. Sunt mândru că la vârsta mea, de 33 de ani, am reușit să intru într-o competiție cu persoane care au și 60 de ani, persoane cu o adevărată experiență în acest domeniu și am demonstrat că sunt cel puțin egal cu ei și că voi reuși să fiu cel mai bun, într-un final”.

La paradă a fost prezent şi un reprezentant al Ambasadei României la Roma, Natalia Lăzureanu, ataşat pe afaceri politice şi culturale, care a transmis din partea Ambasadoarei un salut președintelui Accademiei şi felicitări românului Cătălin Ionel Stratu.

Tânărul român mărturisește că succesul său se datorează și maestrului și șefului său – Daniel Robu din Torino, în atelierul căruia lucrează de aproximativ cinci ani și care în urmă cu patru ani a participat la rândul său la concursul „Foarfecele de aur”.

„Daniel Robu, este cel care m-a ajutat să ajung aici. Pentru mine este o persoană care are un cuvânt de spus și împreună cu el, voi reuși să ajung în față” este convins Cătălin.

În cadrul concursului „Foarfecele de aur”, Cătălin a reprezentat regiunea Piemonte, el fiind singurul croitor din zonă selectat de Accademie. „Este un lucru foarte important să ajungi aici în centrul modei. Este foarte important că numele nostru, al românilor, este întâlnit și în evenimente culturale, stilistice, de modă, nu numai în alte situații care defăimează imaginea României”, spune tânărul croitor.

La costumul cu care s-a prezentat în concurs a lucrat aproape o săptămână. „Toate cusăturile sunt făcute la mână, nu este nimic făcut de mașină. Totul mi-a mers perfect până la final”, explică românul, satisfăcut de creația sa.

Degetarul și acul

Cătălin a învățat această meserie în România, de la bunicul său. Astfel deja de la vârsta de 12 ani, românul a început să decopere din tainele meseriei. Bunicul său a fost și cel care i-a dat un impuls, i-a arătat astfel drumul său în viață.

„Cu această meserie am reușit să-mi întemeiez o familie, am reușit să aduc numele românilor din această țară pe culmi înalte„, mărturisește bărbatul, care este stabilit în Italia, cu familia, de șapte ani.

La început, când a venit în Italia, timp de doi ani a fost nevoit să lucreze ceea ce a găsit, începând de la cele mai grele munci, până a ajuns să-l cunoască pe maestrul său, Daniel Robu, căruia în mulțumește și în prezent pentru ajutorul dat.

„Din acel moment până acum au trecut mai mult de patru ani și jumătate. Daniel este o persoană care va avea un cuvânt de spus în lumea modei din Italia” spune Cătălin. „Este un pas înainte pentru a atrage tinerii spre această meserie. Eu nu regret nimic. Tot ce am realizat până acum se bazează pe degetar și pe ac”, completează tânărul.

Croitoria presupune pasiune

Cătălin s-a născut la Bârlad, dar părinții lui sunt din Mangalia, ceea ce îl determină să spună că este moldovean-dobrogean. Tânărul ar vrea ca după ce va avea o mai mare experiență acumulată aici în Italia, „de unde se dă startul modei” să poată contribui la modernizarea sectorului şi în România, ” chiar să aduc o bună îmbunătățire în stilul care este acum în țară”.

În meseria sa, Cătălin consideră că este nevoie în primul rând de pasiune. „Dacă lipsește pasiunea și stai să calculezi orele de muncă nu faci nimic. Trebuie să te așezi la mașina de cusut, să așezi lângă tine acul, degetarul, centimetrul și să începi să lucrezi fără să te uiți la ceas, să lucrezi până când știi că lucrurile ți-au ieșit așa cum ți le-ai dorit și să prinzi acel moment în care clientul, când se așează în fața oglinzii să fie satisfăcut, iar când pleacă zâmbește și este mulțumit”, spune Cătălin.

„Croitorul trebuie să fie în pas cu moda, însă trebuie să știe care era moda anilor ’60 de exemplu, dar trebuie să știe și tendințele de mâine, trebuie să anticipeze, trebuie săși creeze, săși atragă clienții cu un stil tânăr, cu un stil cu care săpoată să se pună în evidență, iar după o perioadă de timp, acel client să-ți deschidă din nou ușa”, completează noul membru al Accademiei naționale a Croitorilor din Italia.

„Anul acesta este o tendință clasică, cu un rever care coboară până la al doilea nasture, care poate fi închis chiar la trei nasturi, dar este o croială pentru doi nasturi. Se spune: un rever trei la doi. În rest, e costumul clasic, slim, ajutat, care urmărește perfect forma clientului”, vine cu detalii Cătălin, care este interesat numai de haina bărbatească, preferă săfacă „un singur stil, dar să fie bun”.

Întrebat dacă se simte criza, Cătălin mărturisește că nu. „Dacă ai o meserie care ți-ai dorit să o faci, o faci cu pasiune, uiți de ore, de multe ori și de familie, uiți că trebuie să mai mergi acasă, uiți că trebuie să și mănânci… Nu se simte criza…”mărturisește tânărul.

„Valorile nu trebuie ținute în seif”

Cătălin este de patru ani și jumătate ucenicul lui Daniel Robu, care de mai bine de 16 ani are o croitorie de lux la Torino, croitorie cu 95% dintre clienți italieni „cu bunăstare”. Printre cei 5% sunt și românii, motiv pentru care Daniel Robu intenționează să investească și ìn România anul acesta.

Deși Cătălin a învățat foartemulte dintre tainele croitoriei și de la el, Daniel nu se teme de concurență, ci dimpotrivă, apreciază talentul și măiestria, motiv pentru care s-a străduit foarte mult ca să reușească să introducă în Acccademie și alți membri străini. Aceasta numai ca să poată să-l promovezeși pe ucenicul său, Cătălin Ionel Stratu. „Valorile nu trebuie ținute în seif” este principiul lui Daniel Robu.

Apreciați de italieni

Foarte încântat de cei doi români croitori este chiar și președintele Accademiei Naționale a Croitorilor din Italia, Sebastiano DI Renzo: „Noi îi cunoaștem foarte bine pe cei doi români și îi apreciem foarte mult. Daniel Robu a devenit delegatul principal al regiunii Piemonte în cadrul Accademiei noastre, deci este o persoană importantă în domeniul nostru. Oricum suntem deschiși către toată Europa, dar trebuie să recunosc că apreciem măiestria națiunii voastre, deoarece sunteți dibaci, pricepuți ca și noi”, subliniază Sebastino Di Renzo.

În prezent, în Accademia națională a Croitorilor din Italia sunt înscriși 150 de croitori din toată țara, de la Udine la Palermo.

Daniel Robu, 40 de ani, cel mai cunoscut croitor român din Italia, s-a născut la Săbăuani (Roman). La şapte ani a fost trimis de părinţi la croitor să ia o pereche de pantaloni. Cum nu erau gata, copilul a aşteptat acolo şi a rămas fascinat de munca acelui croitor. În 1991 şi-a cumpărat prima maşină de cusut. «Pentru mine, cel mai frumos moment şi realizare a mea a fost primul costum pe care l-am făcut de la A la Z, în 1993 la Bucureşti. Cu banii primului salariu am mers la un magazin din centrul Bucureştiului şi mi-am cumpărat un costum de marcă, de foarte bună calitate. Am ajuns acasă şi l-am desfăcut, descusut tot, ca să îmi fac tiparul! Apoi mi-am croit unul identic, dar făcut de mine şi a ieşit o minune!»

Acum a ajuns croitor de lux în Italia, la Torino. Până acum, era unicul român membru în Academia Croitorilor din Roma. Are un atelier de croitorie pentru bărbaţi la Torino şi speră să deschidă unul similar în Bucureşti.

 

Sursa: Gazeta Romaneasca

Lăsați un comentariu