Liderul celei mai mari reţele de traficanţi de etnobotanice din judeţul Vaslui, interlopul Marius Buga, a fost condamnat de magistraţii Judecătoriei Vaslui la patru ani de închisoare. Alţi doi traficanţi, care asemenea liderului au negat acuzaţiile, spunând că au fost doar consumatori, au fost condamnaţi la câte trei ani şi opt luni de închisoare, tot în regim de detenţie, scrie Adevărul de Vaslui.
Sentinţa Judecătoriei Vaslui vine la un an de la destructurarea celei mai mari grupari de traficanîi de enobotanice, care pusese stăpânire pe şcolile din Vaslui.
Şase persoane au fost arestate anul trecut, în acest dosar, însă în prezent doar două se mai află după gratii: cei doi inculpaţi care şi-au recunoscut faptele. Este vorba de preotul Gabriel Bucică, cel care livra drogurile din Constanţa, la Vaslui şi o tânără din Republica Moldova, Inga Pascal, pe care liderul reţelei o folosea la ridicarea şi distribuirea etnobotanicelor către ceilalţi inculpaţi. Marius Buga, eliberat sub control judiciar pe 24 ianuarie, a fost găsit vinovat de comiterea a două infracţiuni: constituire de grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni cu substanţe susceptibile a avea efect psihoactiv (trafic cu etnobotanice), la fel şi ceilalţi doi inculpaţi, Marius Costan şi Cătălin Moraru.
Cei trei traficanţi au primit pedepse asemănătoare celorlalţi inculpaţi judecaţi prin procedura simplificată, după ce şi-au recunoscut faptele. Buga a primit acceaşi condamnare ca preotul Gabriel Bucică, cel care livra etnobotanicele din Constanţa. Acest lucru a fost posibil după reducerea limitelor de pedeapsă, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal. De astfel, acesta a fost şi motivul pentru care cei trei inculpaţi au tras de timp, invocând pe parcursul procesului toate cererile posibile numai pentru a obţine noi termene. Marius Buga a fost arestat pe 1 februarie 2013, alături de Inga Pascal, o tânără din Republica Moldova care venise la studii în Vaslui, şi alţi trei tineri din Vaslui, dintre care doi elevi, care îl ajutau să vândă etnobotanice în şcoli. Procurorii DIICOT au demarat cercetările în urma unei plângeri formulate de un cadru didactic, a cărui fiu devenise dependent de etnobotanice, dupa ce a fost ademenit de traficanţii lui Buga.
Gruparea a fost monitorizată câteva luni de lucrătorii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizae. Cu ocazia percheziţiilor, la locuinţa lui Buga au fost descoperite aproape 700 de pliculeţe cu etnobotanice, marfă livrată de Gabriel Bucică. Anchetatorii au stabilit că fiecare membru al reţelei avea un rol foarte bine stabilit. Astfel, Marius Buga se ocupa de aprovizionarea cu produse etnobotanice de la preotul Bucică, din Constanţa, originar din Vaslui. Produsele erau ascunse în cărţi ale căror foi erau decupate, apoi erau livrate prin firmele de curierat. Inga Pascal avea rolul de a trimite bani furnizorului în sutană, prin poştă, precum şi de a prelua coletele de la firmele de curierat. Potrivit procurorilor, Marius Costan, Cătălin Moraru, Sergiu Ştirbu şi Simona Tofănel se ocupau de vânzarea etnobotanicelor către consumatori, majoritatea elevi de liceu şi gimnaziu. Aceştia din urmă au fost condamnaţi de judecători la pedepse cu suspendare.