Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

 

Un preot, patron peste Cimitirul „Eternitatea” din Bârlad

Unul dintre preoţii bârlădeni, paroh la Biserica „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din Cimitirul „Eternitatea” din Bârlad şi care are o firmă de pompe funebre a reuşit să scoată din minţi o familie care a avut depusă o decdată la Capela Cimitirului* preotul Brânduş s-a supărat rău pe această familie care a îndrăznit să nu facă toată ceremonia funerară cu firma sa, apelând la altă firmă * ca urmare, a cerut nişte preţuri exorbitante pentru a ţine decedata în capelă, preţuri care rivalizează cu cele de la hotelurile de lux

O familie din Bârlad şi rudele acesteia au trecut zilele acestea printr-o întâmplare care te cutremură. Rudele doamnei Elena (Olga) Mihalache, care a decedat acum câteva zile, au apelat la serviciile preotului Brânduş Ungureanu, paroh la Biserica „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” din Cimitirul „Eternitatea” din Bârlad, unde au depus decedata la capelă. Cum doamna făcea parte din parohia preotului Ungureanu, au dus-o la Capela Cimitirului „Eternitatea”, care este sub administrarea Bisericii din acel cimitir, unde este paroh preotul Ungureanu. Dar, pentru că preotul nu era în localitate în ziua când a decedat doamna Olga Mihalache, familia a apelat la o altă firmă de pompe funebre, alta decât cea a preotului Ungureanu, ceea ce a provocat din partea „duhovnicului” un comportament mai mult decât strigător la cer. Iată ce ne-a relatat familia decedatei. „În seara de luni (3 martie – n.r.) când trebuia ţinută slujba de cină, cea dinaintea înmormântării, preotul a spus că vine la ora 19.00. Cu noi era şi un nepot de-al mamei, preot şi el în Bârlad. Am aşteptat să vină preotul Brânduş să slujească dar se făcuse deja orele 19.45 şi el nu mai venea. Atunci vărul nostru a ţinut slujba, după care a plecat. Pe la orele 20.05 a venit şi preotul Brânduş nervos şi ne-a reproşat că de ce a ţinut alt preot slujba, că atunci când avem nevoie de preot ştim să stăm în genunchi, dar nu ştim să aşteptăm preotul. I-am spus părintelui că nu este frumos să ne jignească, el nu ne-a anunţat că întârzie atât de mult şi apoi capela este un loc public, nu este proprietatea domniei sale. Ce-a urmat, nu vă mai spun, a fost un adevărat circ”, ne-a spus cineva din familie.
„Scoate banul!!”
Capul familie, care a fost director la Vaslui la un serviciu deconcetrat, acum fiind pensionar, a reacţionat la jignirile preotului Brânduş, iar acesta l-a repezit spunând că cine este el ca să-i atragă lui atenţia. Când a auzit că este ginerele lui Olga Mihalache, l-a luat de haină şi i-a zis: „Păi dacă eşti ginere, hai, scoate banul, scoate banul că am chitanţier, hai ce mai stai!”. Familia s-a revoltat şi I s-a preotuluo spus că nu-i frumos, dar acesta a devenit extrem de arogant şi aînceput să jignească. „Ne-a pus în braţe lumânări de un milion de lei, pe care noi nu le-am vrut, că aveam lumânări de la mama, dar el ne-a obligat să le cumpărăm. Ne-a cerut un milion de lei pe seară la capelă, iar mama a stat cinci zile, vă daţi seama că a vrut cinci milioane de lei! S-a târguit cu mine ca la piaţă, mi-a cerut banii înainte de a începe slujba de înmorântare, i-am zis că n-am de unde să-i dau cinci milioane pe capelă, mi-a cerut trei milioane, eu i-am dat două miloane. Apoi mi-a cerut trei milioane pentru slujba de înmormânare, lucru ce m-a revoltat! Că mama era depusă la capelă, iar de la capelă la groapă erau 50 de metri!”, spune revoltată fata decedatei Olga Mihalache. Târguiala a continuat însă. „La slujbă a cântat şi vărul meu, deci au oficiat slujba amândoi! Iarăşi m-a târguit cu el, i-am dat două milioane de lei. Mi-a dat chitanţă pentru aceste patru milioane şi apoi a cerut un milion pentru dascăl şi milionul pentru lumânări, pe care nu mi-a mai dat chitanţă. Mi s-a făcut lehamite de asemenea duhovnic, pe care nu vreau să-l mai văd în viaţa mea. Eu şi toată familia renunţăm bucuroşi la serviciile lui, o să facem şi plângere la Protopopiatul Bârlad, nu se poate aşa ceva. Ne-a jignit comportamentul lui şi mă gândesc că, aşa cum scrie la legile bisericeşti, serviciile preotului paroh, la parohia unde tu plăteşti an de an contribuţia, sunt de fapt gratuite!”, a spus revoltată fata decedatei Olga Mihalache. Se pare că nu este singurul caz, iar preotul Brânduş Ungureanu are deja un renume nu prea bun în târgul Bârlad. Toată lumea vorbeşte despre faptul că dacă apelezi la el, ca să aduci un decedat la capela cimitirului, te condiţionează să apelezi la serviciile firmei sale de funeralii, altfel, dacă nu o faci, îţi pune nişte preţuri revoltătoare, exact ca în cazul familiei Olgăi Mihalache.
Cazul familiei Mihalache va ajunge cu siguranţă la urechile mai marilor Bisericii Ortoxe Române, mai ales că familia Mihalache va face plângere la forurile superioare ale preotului Ungureanu.

 

Ziarulevenimentul.ro

Lăsați un comentariu