Joi 28 Martie 2024, Actualizat 12:00 am

 

FC Vaslui nu a primit licenţa pentru sezonul 2014/2015 al Ligii I

Clubul FC Vaslui nu a primit licenţa pentru sezonul 2014/2015 al Ligii I, gruparea moldoveană nefăcând apel la decizia primei instanţe a Comisiei de licenţiere a FRF. La prima instanţă, pe lângă FC Vaslui, care nu a respectat criteriul financiar, FC Braşov şi Săgeata nu au primit licenţa, ardelenii nerespectând criteriul financiar şi pe cel al infrastructurii, iar gruparea din Năvodari pe cel al infrastructurii.

FC Braşov şi Săgeata Năvodari au făcut apel la decizia primei instanţe şi au avut câştig de cauză, primind licenţa.

Magdalena Filip, preşedintele comisiei de fond a Sistemului Naţional de Licenţiere, a explicat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că neacordarea licenţiei clubului FCVaslui a fost luată în unanimitate, precizând că gruparea moldavă a înregistrat o depreciere constantă a situaţiei financiare în ultimii ani.

„Clubul a prezentat o documentaţie în care a recunoscut că la 31 decembrie a înregistrat datorii financiare, care parţial nu au putut fi achitate până la 31 martie. Acesta a fost motivul pentru care nu a primit licenţa. Vreau să subliniez că analizând situaţia financiară a SC Vaslui în ultimii trei ani, s-a constatat o depreciere a veniturilor şi o apreciere a datoriilor din club. Astfel, în 2012 faţă de 2011 datoriile au crescut cu aproximativ 28 la sută, iar în 2013 cu încă 4 la sută. În 2013, clubul a încercat să eficientizeze activitatea prin reducerea salariilor, însă acest mecanism a fost insuficient în lipsa unor finanţări. Situaţia clubului, în general, este proastă. Au fost numeroase litigii semnalate, care nu au fost documentate, reprezentanţii clubului asumându-şi faptul că nu au putut proba, în faţa comisiei, că datoriile către jucători au fost achitate. În aceste condiţii, cu unanimitate de voturi s-a respins cererea de acordare a licenţe”, a spus ea.

În cazul cluburilor Săgeata Năvodari şi FC Braşov, problema a reprezentat-o iniţial lipsa de la dosar a acordului proprietarilor stadioanelor. „La Săgeata Năvodari a fost o problemă pe criteriul de infrastructură în sensul că deşi a fost prezentat un contract de subînchiriere pentru teren, nu exista acordul proprietarului. Având în vedere că până la luarea deciziei nu s-a prezentat acordul proprietarului, s-a refuzat licenţa. Am înţeles că au depus-o în apel. Aceeaşi situaţie a fost şi la FC Braşov. Năvodari a documentat că va juca la Mediaş”, a declarat Filip.

Directorul de licenţiere din cadrul FRF, Viorel Duru, a menţionat că numai el poate contesta la TAS deciziile luate de Comisa de Apel a sistemului de licenţiere, însă nu o va face.

SC Vaslui nu a declarat apel împotriva hotărârii Comisiei de Licenţiere şi aceasta a devenit definitivă prin neapelare la data de 23 aprilie. FC Braşov şi Săgeata au declarat apel, iar în urma analizării documentelor, s-a acordat celor două cluburi licenţa de participare la Liga I. La TAS mai poate face doar directorul de licenţiere, deoarece cluburile nu ar mai avea de ce să o facă. Mulţumesc clubului din Vaslui pentru decenţa şi profesionalismul de care au dat dovadă spre deosebire de anii trecuţi, când federaţia era acuzată că are ceva cu un club sau altul. De data aceasta, spre surprinderea plăcută a noastră, conducătorii clubului din Vaslui s-au abţinut de la orice fel de acuze”, a spus Duru.

Locul echipei FC Vaslui, clasată în acest moment pe poziţia a cincea în primul eşalon, va fi luat în sezonul viitor al Ligii I de formaţia clasată pe primul loc retrogradabil, 15. „În momentul de faţă e în vigoare articolul 19 din ROAF, care spune că în cazul în care nu primeşte licenţa, un club din Liga I este retrogradat în Liga a II-a şi rămâne în Liga I clubul retrogradat sportiv care are licenţă şi e cel mai bine clasat„, a precizat Duru.

Din cele 18 grupări din Liga I, numai Corona Braşov, „lanterna roşie”, nu a depus dosarul pentru licenţiere.

Sursa: Mediafax

Lăsați un comentariu