Duminică 05 Mai 2024, Actualizat acum 125 zile 12:00 am

 

„Vacanţă în siguranţă”, o campanie a poliţiştilor vasluieni

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui lansează Campania de prevenire a victimizării minorilor intitulată „VACANŢĂ ÎN SIGURANŢĂ”, prin care se urmăreşte informarea elevilor referitor la măsurile pe care trebuie să le cunoască şi să le adopte, pentru a nu deveni victime ale accidentelor rutiere, ale infracţiunilor sau să nu fie implicaţi în comiterea de infracţiuni.

Vacanţa de vară, prin specificitatea ei (deplasarea copiilor în zone de agrement, în mediul rural, petrecerea unei perioade mai mari de timp fără supraveghere, circulaţia mai intensă pe drumurile publice), poate genera o creştere a numărului de minori care cad victime ale infracţiunilor. De aceea este necesar ca, pe parcursul perioadei vacanţei, să se desfăşoare activităţi informativ-preventive, prin intermediul cărora copiii să devină conştienţi de pericolele pe care le pot întâlni şi să adopte comportamente menite să reducă riscul lor de victimizare, se arată într-un comunicat de presă al IPJ Vaslui.

Campania va consta în derularea unor întâlniri cu elevii, prin care să fie atât informaţi, dar şi încurajaţi să îşi petreacă o parte din timp în mod constructiv. Să se implice în diverse activităţi sportive sau să se îndrepte către lumea cărţilor, cititul fiind promovat ca o alternativă de petrecere a timpului liber.

În ziua de 24.06.2014, polițiștii din cadrul Compartimentului de Prevenire și Analiză a Criminalității, Serviciului Rutier și Biroului Rutier Vaslui, s-au întâlnit cu   elevi de la diferite unităţi de învăţământ liceale din județul Vaslui, aflați în tabăra „Poiana Căprioarei”, tabără organizată de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Vaslui. Cu această ocazie, polițiștii au adresat copiilor recomandări menite să îi facă mai vigilenţi şi responsabili, pentru a putea învăţa din alegerile greşite făcute de alţi tineri de vârsta lor.

Poliţiştii le-au vorbit acestora şi de răspunderea penală a minorilor, de rolul anturajului în viaţa unui tânăr şi de alegerile greșite făcute sub presiunea grupului de prieteni şi le-au adresat  unele sfaturi utile pentru petrecerea vacanţei de vară în siguranţă

Adresăm câteva recomandări tinerilor, pentru a nu deveni parte în infracțiuni (în postura de victimă sau în cea de făptuitor):

Nu adresaţi cuvinte jignitoare! Acestea sunt cauze ce duc la declanşarea unor conflicte şi pot genera violenţă!

  • Nu vă faceţi singur dreptate, lovind adversarul! Aceste gesturi pot avea uneori consecinţe grave!
  • Evitați persoanele mai irascibile sau în stare de ebrietate și puse pe harță! evitati orice conflict cu acestea, nu le jigniți și nu le încurajați!
  • Nu vă deplasaţi la ore târzii prin locuri retrase sau întunecoase!
  • Nu purtaţi în mod ostentativ asupra dumneavoastră obiecte de valoare, sume mari de bani, sau bijuterii!
  • Nu acceptaţi compania unor persoane pe care nu le cunoaşteţi şi refuzaţi să le însoţiţi la petreceri, discoteci, baruri, etc.!
  • Refuzaţi invitaţiile făcute de diferite persoane, de a le urma în locuri retrase, pentru a vă oferi un „chilipir”, în ciuda tentaţiei preţului avantajos!
  • Nu consumaţi în mod excesiv băuturi alcoolice, este calea cea mai sigură de a deveni o victimă!

Lăsați un comentariu