Poliţiştii de ordine publică au organizat o acţiune pe raza comunei Puieşti, care a avut drept scop prevenirea tăierilor ilegale de arbori din păduri şi a faptelor ilegale asociate din circulaţia, depozitarea şi comercializarea materialului lemnos.
Activităţile au fost desfăşurate de poliţiştii Secţiei de Poliţie Rurală 8 Iana împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vaslui, specialişti silvici de la Ocolul Silvic Bârlad şi A.N.I.F. Bârlad. S-a urmărit modul în care sunt respectate prevederile Codului Silvic şi normele legale referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase (H.G. 470/2014).
Echipele de control au efectuat 8 percheziţii domiciliare pe raza satelor Lăleşti şi Cristeşti, în vederea identificării de material lemnos pentru care nu există documente de provenienţă.
Au fost identificate 4 persoane, cu vârste cuprinse între 40 şi 61 ani, din satul Lăleşti, bănuite de faptul că au tăiat şi au furat 74 arbori de esenţă salcâm şi salcie din plantaţiile A.N.I.F. aflate pe raza satului Lăleşti. Acestea sunt cercetate pentru săvărşirea infracţiunii prevăzute de art. 108 din Legea 46/2008 (Codul Silvic). Pe parcursul activităţilor a fost confiscată cantitatea de 10,778 mc material lemnos esenţă salcâm şi salcie.
„În conformitate cu prevederile Codului Silvic, tăierea, fără drept, de arbori, puieţi sau lăstari din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră situată pe terenuri din afara acestuia, constituie infracţiune silvică şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 5 ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data comiterii faptei. Dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 20 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior la data comiterii faptei, pedeapsa este închisoarea de la 1 an la 5 ani”, se arată într-un comunicat al IPJ Vaslui.