Sâmbătă 27 Aprilie 2024, Actualizat acum 117 zile 12:00 am

 

Gardianul de la Penitenciarul Vaslui prins luând mită a fost sancţionat în trecut după ce s-a împuşcat la serviciu

Gardianul de la Penitenciarul Vaslui prins în flagrant timp ce luat mită de la un ofiţer sub acoperire al DGA a fost sancţionat disciplinar în urmă cu doi ani după ce s-a împuşcat în piept cu arma din dotare în timpul executării serviciului de pază al deţinuţilor.

Agentul Costel Gemene, care în urmă cu o zi a fost prins în flagrant de către un ofiţer al Serviciului Judeţean Anticorupţie (SJA) Vaslui în timp ce primea mită 500 de lei pentru a introduce un telefon în Penitenciarul Vaslui, a intrat, de vineri, în concediu de odihnă „la cerere”, transmite corespondentul Mediafax.Retras încă de joi din sectorul de pază al deţinuţilor, gardianul a fost pus la dispoziţia conducerii Penitenciarului Vaslui, el fiind cercetat disciplinar.
Potrivit conducerii unităţii vasluiene de detenţie, agentul Costel Gemene a mai fost sancţionat disciplinar în urmă cu doi ani, după ce, în vara lui 2010, s-a împuşcat în piept cu arma din dotare în timpul executării serviciului de pază al deţinuţilor.

„În urma comunicării rezultatului cercetărilor desfăşurate de Parchetul Vaslui cu privire la acest caz, s-a luat măsura sancţionării disciplinare a agentului cu amânarea avansării în grad pentru o perioadă de doi ani. Procurorii au constatat că a fost un accident, şi nu o tentativă de suicid şi, în consecinţă, s-a stabilit de către comisia de disciplină constituită la acea vreme la nivelul penitenciarului că a fost vorba de neglijenţă în mânuirea armamentului din dotare”, a declarat, vineri, pentru corespondentul Mediafax purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Vaslui, Nicolae Toma.
Joi, un agent al Penitenciarului Vaslui a fost prins în flagrant delict când primea 500 de lei mită de la un investigator sub acoperire, cercetările arătând că gardianul primea bani de la apropiaţi ai deţinuţilor pentru a le duce celor din urmă telefoane mobile, informa Direcţia Generală Anticorupţie.

Flagrantul a fost organizat după ce ofiţerii SJA Vaslui s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că agentul de penitenciar primeşte diferite sume de bani de la apropiaţii persoanelor încarcerate, în schimbul introducerii în incinta penitenciarului a unor bunuri, printre care şi telefoane mobile.

Potrivit DGA, gardianul primea de la persoanele încarcerate un număr de telefon mobil pe care, ulterior, îl accesa şi stabilea o întâlnire cu persoanele apropiate deţinutului. În urma întâlnirii dintre gardian şi cunoştinţa persoanei încarcerate, acesta primea bunurile, precum şi o sumă de bani ce reprezenta contravaloarea serviciilor prestate. Sumele de bani erau cuprinse între 300 şi 500 de lei, iar după primirea acestora, agentul introducea in penitenciar telefoanele mobile care ajungeau în cele din urmă la deţinut.

Ulterior, un procuror a emis ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, pe numele gardianului, acuzat de luare de mită, şi a prezentat instanţei o propunere de arestare preventivă, fiind dispusă măsura interdicţiei de părăsire a localităţii pe 30 de zile.

În urmă cu doi ani, agentul de la Penitenciarul Vaslui s-a împuşcat în piept cu arma din dotare, în timp ce efectua serviciul de patrulare între două posturi de pază din interiorul instituţiei. Costel Gemene a fost găsit rănit, într-o baltă de sânge, de către şeful de tură, după ce acesta din urmă a auzit două focuri de armă din zona sectorului unde agentul îşi desfăşura serviciul de patrulare.
Ulterior, a fost anunţată ambulanţa, tânărul fiind transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale. Agentul a stat în spital trei luni de zile, revenind în activitate în luna septembrie 2010. Sancţiunea disciplinară de amânare a avansării în grad a lui Costel Gemene a fost luată două luni mai târziu, după comunicarea rezultatului anchetei de către Parchetul Vaslui.

Lăsați un comentariu