Joi 16 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

 

Facturile la curent explodează din cauza certificatelor verzi

factura e.on energieFacturile la energie electrică au crescut în ultima lună cu până la 25%, nu în urma unei scumpiri a curentului, ci ca urmare a includerii în „nota de plată” a unor „taxe” din ce în ce mai aberante.

Furnizorul de energie, compania E.On Energie a inclus în facturile distribuite în ultimele săptămâni „acciza necomercială”, „contribuţie congenerare” şi „certificate verzi”, care se percep alături de taxa radio- tv.

Valoarea acestor „contribuţii” este direct proporţională cu consumul de energie. Cu cât un client E.On Moldova consumă mai mult, cu atât mai mare va fi factura finală. Spre exemplu, o familie care a consumat 314 kilowaţi este pusă să plătească, pe lângă cei 113,48 lei (la care se adaugă TVA de 27,24 lei), cât reprezintă energia consumată, şi 20.05 lei certificate verzi (suma include şi TVA), 8,99 lei contribuţie cogenerare şi 1,76 lei acciză necomercială. La asta se adaugă taxa radio de 5 lei şi cea TV de 8 lei. Asta face ca factura finală să depăşească 150 de lei.

Practic, populaţia este pusă să plătească, de la 1 ianuarie 2013, sume importante de bani, din cauza unei măsuri adoptate de Guvern, care prevede că fiecare consumator casnic este obligat să plătească pentru producerea energiei verzi.

Concret, Guvernul Ponta ia bani de la populaţie şi îi transferă în conturile firmelor care implementează sisteme de producere a energiei regenerabile.

Banii sunt încasaţi de E.On şi transferaţi către stat, care, la rândul său, îi transferă către „băieţii deştepţăi din energie”. De altfel, E.On Energie explică pe site-ul propriu ce înseamnă fiecare cost în parte.

Spre exemplu, contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, stabilită prin Ordinul ANRE nr. 50 din 19.12.2012 şi valabilă de la data de 01.01.2013, este de 23,1 lei/MWh exclusiv TVA, se aplică la cantitatea totală de energie consumată şi se evidenţiază separat pe factură.

În acelaşi timp, certificatul verde este un titlu ce atestă producerea din surse regenerabile a unei cantităţi de energie electrică, este tranzacţionat între producătorii şi furnizorii de energie electrică. Furnizorii de energie electrică au obligaţia achiziţionării anuale a unei cote de certificate verzi, în baza prevederilor Legii nr. 220/2008, certificatele verzi fiind apoi facturate consumatorilor de energie electrică. Temeiul legal care reglementează facturarea certificatelor verzi de către furnizorul de energie electrică consumatorilor finali este reprezentat de Legea nr. 134/2012”.

O astfel de măsuri a stârnit destul de multe critici, atâta timp cât banii merg în special pe firme din ţăriile Uniunii Europene, care au venit în România pentru a dezvolta afaceri în domeniul energiei verzi, pe motiv că ţara noastră plăteşte cel mai mare preţ pentru un certificat verde. Îngrijorător că în perioada 2016- 2017 procentul certificatelor verzi în total factură ar putea ajunge la 30%. Aceste cifre sunt impuse populaţiei, fără a fi consultată dacă îşi doreşte sau nu aceste servicii.

Lăsați un comentariu