Joi 16 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

 

Concurs naţional de prevenire a consumului de droguri în şcoală la Vaslui

concurs anti-drog1Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Vaslui, lansează ediţia a X–a a concursului naţional „Mesajul meu antidrog”. 
 Răspândirea consumului abuziv de droguri în rândul populaţiei tinere a dus la apariţia unor reţele de trafic ample pe teritoriul ţării noastre, fapt pentru care este necesară intensificarea acţiunilor de prevenire a acestui flagel.

„Studiul naţional în şcoli privind consumul de tutun, alcool şi droguri” reprezintă participarea României la Proiectul European de Cercetare în Şcoli privind Alcool şi alte Droguri (The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs), identificat uzual prin abrevierea ESPAD.

Potrivit acestui studiu consumul de droguri ilicite de-a lungul vieţii în rândul adolescenţilor de 16 ani din România este de 10%, situându-se cu 8 procente sub media europeană înregistrată, de 18%. Comparativ însă cu studiul anterior, la nivel naţional, se remarcă o dublare a prevalenţei consumului de droguri ilicite de-a lungul vieţii – 10% în 2011, faţă de 5% în 2007.
Consumul de canabis / haşiş de-a lungul vieţii este de 7%, în creştere faţă anul 2007 (4%), la fel şi consumul de substanţe inhalante până la vârsta de 16 ani în 2011 – 7%, în creştere faţă de anul 2007 (4%).
Cu un procent sub media europeană, se situează prevalenţa consumului de-a lungul vieţii de amfetamine (2% faţă de 3% la nivel european), de ecstasy (2% faţă de 3% la nivel european), crack (1% faţă de 2% la nivel european) şi ciuperci halucinogene (1% faţă de 2% la nivel european).

La acelaşi nivel cu media europeană se situează prevalenţa consumului de-a lungul vieţii de cocaină (2%), LSD (2%), heroină (1%), GHB (1%) şi droguri injectabile (1%).
Practic necunoscute în România în 2007, substanţele noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP) au avut un impact mare în rândul adolescenţilor din România. Astfel 5,3% dintre respondenţi au declarat consum de SNPP până la vârsta actuală. Prevalenţele ridicate ale consumului de SNPP de-a lungul vieţii, în ultimul an şi în ultima lună plasează aceste substanţe printre cele mai consumate droguri în rândul elevilor de 16 ani din România anului 2011, alături de canabis / haşiş şi inhalante.

În aceste condiţii se impune atragerea populaţiei şcolare în activităţi prin care aceasta să-şi exprime în diverse forme opinia şi atitudinea faţă de consumul de alcool, tutun şi droguri, inclusiv SNPP, conştientizând în acest fel consecinţele negative. Concursul naţional „Mesajul meu antidrog” reprezintă un proiect de tradiţie al Agenţiei Naţională Antidrog, fiind un exemplu de bune practici în domeniul cooperării cu instituţiile de învăţământ şi un cadru adecvat de manifestare a copiilor şi tinerilor cuprinşi într-o formă de învăţământ, contribuind alături de celelalte activităţi de acest gen la formarea de convingeri de viaţă sănătoase în rândul acestui segment de populaţie.

În acest an vor fi implicate 10 şcoli cu învăţământ gimnazial şi 5 licee (atât din mediul urban cât şi rural) ce totalizează un număr de aproximativ 3000 de elevi.

Secţiunile ediţiei a X-a sunt: pagină web, film de scurt metraj, spot şi fotografie digitală, eseu literar, sport şi arte vizuale.

Persoană de contact: 
Cobzaru Valerica, tel: 0235.314000, E-mail:antidrogvs@yahoo.com

Lăsați un comentariu