Vineri 03 Mai 2024, Actualizat acum 123 zile 12:00 am

 

Fost subrefect de Vaslui trimis în judecată. Vezi pentru ce!

Sergiu Marian, Foto Adevarul

Sergiu Marian, Foto Adevarul

Fostul subprefect al judeţului Vaslui şi vicepreşedinte al Comisiei judeţene de fond funciar, Sergiu Marian, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA)  pentru că a a facilitat fratelui său achiziţia unor terenuri la preţuri derizorii. El este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice. Valoarea de achiziţie a fost de 2.000 lei/ha, în timp ce valoarea de piaţă a terenurilor, la acea dată, a fost stabilită la 2.777 lei/ha, respectiv, 2.921 lei/ha.

Potrivit DNA, pentru fapte similare, au fost deferiţi justiţiei Cătălin-Vasile Cupşan, secretar al Instituţiei Prefectului judeţului Vaslui şi secretar al Comisiei judeţene de fond funciar la data faptelor, Gabriela Luca (fostă Stan), membru al Comisiei judeţene de fond funciar, Vasile-Marius Marian, fratele lui Sergiu Marian, administrator al SC Comercial Marian SRL Huşi. De asemenea, în acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi firma administrată de fratele subprefectului.

Potrivit unui comunicat remis de DNA, “în baza Legii 1/2000, două persoane, moştenitoarele unui fost proprietar de mari suprafeţe de teren, au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru câte 40 ha teren situate pe raza comunelor Alexandru Vlahuţă şi Bogdana din judeţul Vaslui, la care erau îndreptăţite de lege. Cererile le-au fost însă respinse de comisiile locale de fond funciar pe considerentul că vechile amplasamente au fost atribuite altor persoane, ambele fiind trecute pe o listă pentru despăgubiri, fără a li se oferi un alt amplasament situat în aceeaşi localitate sau într-o localitate învecinată. În 2007, Sergiu Marian, în calitate de subprefect şi de vicepreşedinte al Comisiei judeţene de fond funciar, a iniţiat şi a efectuat procedurile de radiere a celor două persoane, fără ştirea sau acordul lor, din lista pentru despăgubiri şi înscrierea lor într-o altă listă care presupunea atribuirea unor terenuri situate pe raza comunei Fălciu, judeţul Vaslui. În urma demersurilor sale, subprefectul i-a facilitat fratelui său achiziţia terenurilor în cauză la preţuri derizorii. Inculpaţii au aprobat şi i-au determinat pe ceilalţi membri ai comisiei să aprobe propunerile făcute de comisiile de fond funciar din Bogdana şi Alexandru Vlahuţă, astfel încât cele două persoane care formulaseră cereri de restituire să fie radiate de pe lista de despăgubiri şi să fie înscrise pe lista ce presupunea atribuirea de teren în comuna Fălciu, din rezerva Agenţiei Domeniilor Statului. Această operaţiune avea ca scop creşterea valorii de piaţă a terenurilor în cauză, fiind efectuată cu încălcarea mai multor prevederi legale în materia reconstituirii drepturilor de proprietate.
După emiterea titlurilor de proprietate asupra terenurilor situate pe raza comunei Fălciu pe numele celor două persoane îndrituite la restituire (moştenitoare), inculpatul Vasile-Marius Marian a ridicat personal de la sediul Primăriei Fălciu titlurile de proprietate eliberate (în chiar ziua emiterii lor), după care a luat legătura cu cele două moştenitoare, condiţionându-le remiterea titlurilor de vânzarea întregii suprafeţe contra sumei de câte 80.000 lei. Fiind persoane în vârstă şi fără speranţa unor despăgubiri în perioada imediat următoare de la statul român, cele două moştenitoare au acceptat propunerea şi au încheiat contracte de vânzare-cumpărare (una dintre ele în aceeaşi zi cu emiterea titlului de proprietate). Ca urmare, terenurile au intrat în proprietatea firmei al cărei administrator este inculpatul Marian.

Astfel, aceştia au prejudiciat statul cu peste 150.000 lei. În schimb, firma a obţinut un folos în valoare de aproape 68.000 lei prin achiziţia terenurilor în cauză la un preţ inferior celor de piaţă al acestora. Dosarul va fi soluţionat la Judecătoria Vaslui.

Lăsați un comentariu