Joi 02 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

 

Fostul subprefect al Vasluiului, Sergiu Marian, s-a ales cu un nou dosar penal

Fostul subprefect de Vaslui, Sergiu Marian, trebuie să se prezinte din nou, luni, în faţa judecătorilor, de această dată la Curtea de Apel Iaşi, acolo unde se judecă recursul formulat atât de el, dar şi de procurori, împotriva sentinţei de trei ani cu suspendare formulată de magistraţii Tribunalului Vaslui la mijlocul acestui an.

După ce a primit două pedepse cu închisoarea, cu suspendare, fostul subprefect al judeţului Vaslui, Sergiu Marian, a fost chemat, din nou, în faţa judecătorilor de procurorii DNA pentru acelaşi tip de fapte de corupţie. De această dată, procurorii l-au acuzat că, prin abuz, acesta i-a facilitat fratelui său, Vasile Marius Marian, acuzat şi el în acelaşi dosar, să cumpere 80 ha teren agricol în zona Fălciu, asta după ce, ilegal, a împroprietărit doi bătrâni care, deşi ar fi trebuit să primeascã aceste suprafeţe pe raza comunelor Bogdana şi Alexandru Vlahuţă, fuseseră trecuţi pe lista cu despăgubiri băneşti.

 

Metoda folosită de Sergiu Marian pentru a-i facilita fratelui său obţinerea a 80 ha de teren agricol pe raza comunei Fălciu este aceeaşi ca cea descrisă de procurori în celelalte dosare în care fostul subprefect a fost condamnat deja. Practic, în calitate de şef al comisiei de fond funciar, identifica persoane, de obicei în vârstã sau care locuiau în alte judete, care ar fi avut dreptul la retrocedãri de terenuri, le transfera respectivele suprafeţe de pe raza comunei de domiciliu undeva în apropierea Huşiului, acolo unde ADS mai avea ceva terenuri, şi, după ce-i punea în posesie, cumpăra, la preţ preferenţial, aceste terenuri, pentru terţi sau, cum este în acest caz, pentru fratele său. În acest caz, Sergiu Marian a găsit două persoane, moştenitoare ale unui fost proprietar de mari suprafeţe de teren, care au solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru câte 40 ha teren situate pe raza comunelor Alexandru Vlahuţă şi Bogdana din judeţul Vaslui, dar care, din lipsa suprafeţei necesare pe teritoriul comunelor respective, au fost trecute la despăgubiri.

„În 2007, Sergiu Marian, în calitate de subprefect şi de vicepreşedinte al Comisiei judeţene de fond funciar, a iniţiat şi a efectuat procedurile de radiere a celor două persoane, fără ştirea sau acordul lor, din lista pentru despăgubiri şi înscrierea lor într-o altă listă care presupunea atribuirea unor terenuri situate pe raza comunei Fălciu, judeţul Vaslui. În urma demersurilor sale, subprefectul i-a facilitat fratelui său achiziţia terenurilor în cauză la preţuri derizorii„, susţin, în rechizitoriu, procurorii DNA.

 

Procesul fostului subprefect a început la mijlocul lunii trecute la Judecătoria Vaslui cu două amânări, cerute de avocaţi pentru pregătirea apărării, următorul termen fiind pe data de 21 noiembrie.

 

Lăsați un comentariu