Comuna Şuletea a primit vestea că acţiunea Prefecturii de anulare a hotărârii prin care Consiliul Local a decis interzicerea explorării şi exploatării gazelor neconvenţionale a fost respinsă.
În ceea ce priveşte gazele de şist, la Vaslui situaţia ia o întorsătură neaşteptată, susţinătorii unui mediu curat, fără explorări de gaze neconvenţionale primind un ajutor nesperat din partea Justiţiei. în plină campanie de contestare a protestatarilor anti-Chevron şi a acţiunilor de împotrivire asupra explorărilor gazelor de şist, magistraţii Tribunalului Vaslui arată că UAT-urile în cauză pot decide, în perfectă legalitate, dacă să accepte sau nu explorarea gazelor de şist în comunele lor.
Nu toţi magistraţii sunt de aceeaşi părere, deoarece anterior, alte 10 comune pierduseră deja în instanţă. Şuletea şi Alexandru Vlahuţă însă s-au dovedit norocoase, deoarece punctele lor de vedere au avut câştig de cauză. Zadarnic a încercat Prefectura să convingă instanţa că explorarea gazelor de şist e o chestiune de interes naţional şi, prin urmare, nu UAT-urile trebuie să decidă asupra lor, pentru că cel puţin unii judecători mai curajoşi au avut altă părere.
„Întreaga comună salută decizia corectă şi constituţională a completului de judecată vasluian. Având în vedere că celelalte 10 consilii locale au pierdut această luptă, gândeam că se pune presiune şi pe sistemul juridic local. Din fericire, întâmpinarea noastră a reuşit să contrazică această suspiciune, judecătorul făcându-şi cu adevărat treaba, iar pe această cale a demonstrat că este cu adevărat român şi reprezintă interesele cetăţenilor acestei ţări, nu ale corporaţiilor străine care vin şi ne iau pe degeaba bogăţiile ţării, iar apoi dispar, distrugându-ne mediul şi dreptul la viaţă. Cu siguranţă, nici domnul preşedinte Buzatu nu doreşte acest lucru, dar este constrâns de Guvern, iar cum banii încă vin de la Guvern, este lesne de înţeles acest lucru”, a declarat primarul Robert Ciprian Tamaş.
De reamintit că şi CL Alexandru Vlahuţă a avut sorţi de izbândă în instanţă, după ce Prefectura a încercat să anuleze şi aici hotărârea de a interzice pe teritoriul comunei explorarea şi exploatarea gazelor de şist.
„Deşi Prefectura a învederat faptul că doar Statul este singurul care poate avea în proprietate resursele, instanţa reţine că aceste resurse la care se face referire, respectiv gazele de şist, încă nu au fost identificate pe teritoriul comunei, nu se cunosc suprafeţele de teren care ar avea în subsolul lor aceste zăcăminte şi nici nu au fost declarate de interes naţional, aşa cum se prevede în Legea 213/1998, pentru ca singurul care poate dispune de ele să fie statul. Ceea ce a făcut Consiliul Local prin hotărâre este un act de administrare, iar Consiliul Local prin organele sale de conducere poate dispune de aceste bunuri, atâta timp cât, potrivit legii, aparţin UAT”, a stabilit instanţa de judecată, în motivarea hotărârii date pentru comuna Alexandru Vlahuţă.