Joi 28 Martie 2024, Actualizat 12:00 am

 

Fetiţa din judeţul Vaslui care cântăreşte 5 kilograme la vârsta de 4 ani. Înfometată de părinţi, ignorată de autorităţi

Caz şocant la Vaslui, unde un copil de patru ani care cântăreşte doar cinci kilogrmale a fost internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă, în comă, după ce a fost înfometat, agresat şi neglijat. Autorităţile au asistat nepăsătoare la drama copilei, care a ajuns la spital precum un schelet viu. Asistentul social care avea obligaţia să o monitorizeze, recunoaşte că nu a văzut-o niciodată de la naştere.

Cadrele medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui au reuşit să o stabilizeze, însă rămân rezervaţi în privinţa şanselor de recuperare.
Este vorba despre un copil din mediul rural aflat într-o stare gravă.  Fetiţa a ajuns la noi în comă cu numeroase excoriaţii şi echimoze. Copilul cântăreşte 5 kilograme, o greutate corespunzătoare unui sugar de 3 şi 4 luni. Această stare este consecinţa unui dezechilibru nutriţional îndelungat. Practic fetiţa a fost înfometată şi neglijată de mamă şi de familie. În prezent este stabilă, echilibrată, dar va urma o perioadă lungă pentru recuperarea ei nutriţională şi neuropsihică. Prognosticul este rezervat”, a precizat medicul prdiatru Eliza Saizu, din cadrul Spitalul Judeţean de Urgenţă.

Fetiţa are aspectul unui bebeluş de trei luni, nu poate merge şi abia dacă reuşeşte să îşi susţină singură capul. Pe trupul firav, medicii au rdescoperit mai multe vânătăi şi escoriaţii, semne clare de agresiune. Imediat după ce a adus-o la spital, mama copilei a părăsit-o în unitatea medicală, motivând că mai are alţi copii acasă.

Femeia de 27 ani, mama a şase copii susţine că şi-a hrănit copila, însă „aşa este ea, mai bolnăviocioasă”, neagă că ar fi lovit-o spunând că de fapt ar fi căzut din pat. Acest lucru este imposibil spun medicii, câtă vreme fetiţa stă numai în poziţia culcat şi nu se mişcă. În timp ce mama susţine că hrănea copila cu de toate, tatăl recunoaşte că îi dădea să mănânce, pâine, ceai şi apă. Paradoxal, familia Bălănescu este monitorizată de cinci ani de zile de Serviciul de Asistenţă Socială al Primăriei Soleşti. Nu a văzut niciodată copilul dar nu îşi reproşează nimic Veronica Cocuz, asistentul social din cadrul Primăriei Soleşti,  susţine că în toată această perioadă a vizitat această familia o dată la şase luni, însă niciodată nu ar fi găsit fetiţa acasă. A efectuat anchetele sociale fără a vedea măcar o singură dată fetiţia de patru ani. Cu toate acestea, asistentul social spune că nu are ce să îşi reproşeze. Reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui nu au ştiut nici ei nimic despre acest caz, până luni dimineaţă când au fost sesizaţi de reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui. Astăzi, o echipă din cadrul DGASPC Vaslui s-a deplasat la casa familiei Bălănescu, din satul Ştioborăni comuna în vederea efectuării unei anchete sociale.

S-a început o evaluare în acest caz, aşteptăm şi concluziile medico legală, urmând ca împreună cu ceilalţi factori implicaţi să se ia o decizie”, a declarat Irina Câmpeanu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui. La rândul lor, poliţiştii au deschis dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului. În timp ce autorităţile de bat în anchete, fetiţa de patru ani îi uimeşte pe medici cu pofta de mâncare pe care o are.

„Daca i s-ar permite, ar mânca neintreupt, dar intestinele ei nu sunt dezoltate, trebuie să o alimentăm echilibrat”, a mai precizat medicul curant al fetiţei. Consultaţii suspectate a nu fi fost efectuate Camelia Bălănescu, mama fetei, susţine că de când s-a născut, o singură dată a apelat la medicul de familie anul trecut, când « i-a precris nişte vitamine». Cu toate acestea, în evidenţele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui medicul de familie Elena Cristina Ungureanu, în evidenţele căreia se află fetiţa de patru ani, sunt raportate ca fiind efectuate patru servicii medicale, două în 2011 şi două în 2012, consultaţii în urma cărora, cel puţin, în raportări se arată că micuţei i-au fost administrate vitamine.

Medicul de familie susţine că de-a lungul celor patru ani, ar fi văzut fetiţa de mai multe ori. O dată, chiar i-a recomandat eliberat mamei bilet de trimitere pentru internare de urgenţă. Deşi admite că greutatea fetiţei este cu mult sub cea a unui copil normal, medicul Elena Cristina Ungureanu spune că nu s-a gândit să sesizeze autorităţile privind protecţia copilului, deoarece ştia că familia era monitorizată de asistentul social din cadrul Primăriei Soleşti.

„A am văzut-o de mai multe ori, nu vă pot spune cu exactitate acum, doar în ultimul an nu am văzut-o niciodată. Probabil că în această perioadă a intervenit ceva. La un moment dat, câtărea şapte kilograme şi jumătate. Nu ştiu ce a determinat această scădere. Dacă aş fi ştiut de evoluţia ei, aş fi anunţat mai departe”, a declarat medicul de familie.

Citeste mai mult: adev.ro/n1m56a

Lăsați un comentariu