Duminică 28 Aprilie 2024, Actualizat acum 118 zile 12:00 am

 

15 vasluieni înşelaţi prin metoda Accidentul. Infractorii cer şi altceva pe lângă bani

De la începutul acestui an, la Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui au fost înregistrate 15 de plângeri privind comiterea infracțiunii de înșelăciune și tentativă la înșelăciune prin metoda „Accidentul”. Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale efectuează cercetări în vederea identificării autorilor și tragerii acestora la răspundere.

Victima este aleasă la întâmplare, prin formarea unei combinații de numere din rețelele de telefonie fixă, ori după studierea și obținerea unui minim de date referitoare la membrii familiei, numele, locul de domiciliu sau reședință al acestora, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei. Apelantul afirmă că este fiul (nepotul) potențialei victime, susține că a comis un accident rutier în urma căruia victima (în general un copil) este rănită grav. Motivează că are vocea schimbată din cauza emoțiilor sau rănilor, că se află la spital ori în arestul poliției. Conversația continuă prin intervenția telefonică a ”avocatului”, al doilea infractor, care realizează instructajul: dacă se deține telefon fix, receptorul va fi luat din furcă și așezat alături; nu se discută cu nimeni datorită gravității faptei; victima înșelăciunii este îndrumată să depună toți banii din casă pe numele persoanei vătămate prin accidentul rutier, pentru ca aceasta să nu mai depună plângere.

Ca element de noutate, unii dintre cei care comit astfel de înșelăciuni, nu mai solicită depunerea unor sume de bani în anumite conturi, ci încărcarea unor cartele de telefonie mobilă. Cea mai mare sumă cu care a fost înșelată o persoană de la începutul anului este de 12.000 lei.

Unei astfel de înșelăciuni i-a căzut victimă o femeie de 61 ani, din municipiul Vaslui. Aceasta, în ziua de 15 februarie, a primit un apel pe telefonul fix, de la o persoană de sex masculin care afirma că este fiul său, a provocat un accident de circulație soldat cu vătămarea corporală a unei persoane și i-a fost reținut telefonul mobil. În conversație a intervenit o altă persoană, care s-a recomandat ca fiind avocatul tânărului și a solicitat femeii suma de 3000 euro ca onorariu. Întrucât partea vătămată a afirmat că nu deține suma respectivă, „avocatul” i-a cerut să achiziționeze 5 cartele telefonice pre-paid și să-i comunice codurile de reîncărcare, urmând ca aceste cheltuieli să fie scăzute din suma de 3000 euro.

După achiziționarea celor 5 cartele, a câte 25 euro fiecare, avocatul a mai solicitat alte 8 cartele de același fel, transmiterea codurilor de reîncărcare, precum și distrugerea cartelelor cumpărate, lucruri pe care partea vătămată le-a și făcut. Ulterior, femeia a realizat faptul că a fost înșelată cu suma totală de aproximativ 2000 lei și a anunțat poliția.

Pe 17 februarie, o altă femeie, de 72 ani, din municipiul Vaslui a fost apelată telefonic de așa-zisul nepot din Suedia, care i-a adus la cunoștință faptul că este pasibil de pedeapsa de 7 ani închisoare, întrucât este vinovat de producerea unui accident de circulație în urma căruia o femeie și copilul său au suferit vătămări corporale. Pentru a nu depune plângere partea vătămată, femeii de 72 ani i s-a solicitat suma de 3000 euro. Aceasta s-a deplasat la o unitate bancară din localitate și a depus suma de 12.000 lei pe numele unei persoane pe care nu o cunoaște, după care a comunicat numărul de referință al transferului.

Pentru prevenirea acestor tipuri de fraude, Poliţia vă recomandă insistent:

  • Ø Dacă sunteți contactați de pe un număr pe care nu îl cunoașteți de către o persoană care se dă drept rudă, cereți cât mai multe detalii, din care să vă convingeți de identitatea celui în cauză.
  • Ø Verificați, pe un număr de telefon cunoscut deja dacă situația de urgență este reală.
  • Ø Nu dați curs instrucțiunilor primite prin telefon de la persoane necunoscute, care pretind că sunt avocați și reprezintă rudele implicate într-un accident rutier.
  • Ø Nu depuneți sume de bani în conturile unor persoane pe care nu le cunoașteți.
  • Ø Aceeași recomandare  trebuie să o aveți în vedere dacă persoane necunoscute vă solicită, sub orice pretext, să reîncărcați cartele telefonice.
  • Ø În cazul în care primiți un astfel de telefon, anunțați imediat Poliția prin apel la 112, așteptați recomandări din partea unui polițist și respectați-le întocmai! 

Ping-uri pentru aceasta Știre

  1. 15 vasluieni înşelaţi prin metoda Accidentul. Infractorii cer şi altceva pe lângă bani | MoldovaNews.ro

Lăsați un comentariu