Luni 26 Iulie 2021, Actualizat acum 206 zile 12:00 am

 

Șefi din Poliția Vaslui, dar și mai mulți agenți și oameni de afaceri, trimiși în judecată de procurorii DNA

politia rutieraProcurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest, a inculpaţilor: Iulian Munteanu, în calitate de șef al Biroului Rutier Vaslui (structură la nivel de municipiu), la data faptelor, Mihai Axinte, comisar-șef de poliție în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția Rutieră, dar și sub control judiciar a inculpaților:  Mihai Carp, șef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui, Irinel Ioan Cernat, agent de poliţie judiciară în cadrul Biroului Rutier Vaslui,Mihai Gabriel Beraru, Constantin Guralivu, Andrei Roman, agenți de poliţie judiciară în cadrul Biroului Rutier Vaslui, Ionuț Drăghiciu, agent de poliţie în cadrul Postului de Poliţie al comunei Dobroeşti, judeţul Ilfov, Nicolae Augustin Brat, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Serviciului Rutier al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui, Dan Mihăiță Năstase, agent de poliţie în cadrul Serviciului Rutier Vaslui, Ionuț Sava, administrator al unei societăți comerciale, Marius Cristian Zamfir, administrator al unei societăți comerciale, Alexandru Vali Glicheria, director economic în cadrul unei societăți comerciale, Ciprian Safir, asociat şi director în cadrul unei societăți comerciale, Romică Huhurez, inginer şi şef de secţie în cadrul S.C. AQUAVAS S.A. Vaslui.

În perioada 2013 până în prezent, inculpatul Munteanu Iulian, în calitate de șef al Biroului Rutier Vaslui, a îndeplinit atribuții privind coordonarea și controlul activității de constatare și sancționare a abaterilor contravenționale de către angajații acestei unități. În perioada respectivă, acesta a determinat mai mulți agenți de poliție din subordinea sa să aplice sancțiuni pentru contravenții prevăzute de Codul rutier mai blânde decât care s-ar fi impus, mergând de la reducerea cuantumului amenzii până la înlocuirea cu avertisment, ori chiar să evite aplicarea vreunei sancțiuni. În unele situații, inculpatul Munteanu Iulian a pretins de la conducătorii auto favorizați, respectiv de la inculpații Enachi Ion, Diaconescu Costel și de la alte persoane, foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul (baterie auto, lemne de foc, 12 metri cubi de scândură la preț redus pentru acoperișul unui imobil aparținând unui superior de-al său, 400 de bucăți de scândură cu model) și, totodată, i-a determinat pe subordonați (dintre care pe inculpații Cernat Irinel-Ioan, Roman Andrei și Guralivu Constantin) să falsifice procesele verbale de constatare, în unele situații chiar prin suprascriere, pe baza cărora s-a stabilit natura sancțiunii.

Alt conducător auto care a primit o sancțiune contravențională mai blândă, respectiv un avertisment, a fost și inculpatul Safir Ciprian, care a semnat procesul-verbal de sancţiune contravenţională falsificat, atestând în fals, aplicarea de către agentul constatator a sancţiunii contravenţionale principale a avertismentului, în loc de sancţiunea contravenţională principală a amenzii.

La data de 30.12.2014, inculpatul Munteanu Iulian l-a determinat pe inculpatul Huhurez Romică, să îndeplinească în mod defectuos un act constând în coordonarea activității utilajelor de deszăpezire pe raza municipiului Vaslui, respectiv să trimită un utilaj de deszăpezire, atât la proprietatea sa, la proprietatea unui superior și la spălătoria unei cunoștințe.

La data de 05.01.2015, același inculpat, l-a determinat pe inculpatul Cernat Irinel Ioan să nu aplice sancţiunea contravenţională complementară a reţinerii certificatului de înmatriculare al unui autoturism, pentru ca inculpata Alexandru Vali-Glicheria să urgenteze soluţionarea, de către funcţionarul competent din cadrul unei societăți comerciale, a dosarului de branşare la reţeaua de furnizare gaze naturale a parterului imobilului inculpatului Zamfir Marius Cristian (persoană din anturajul ofițerului de poliție).

La data de 06.02.2015, același inculpat a dispus folosirea în interes personal a unuia dintre autoturismele din dotarea Biroului Rutier Vaslui pentru deplasarea, pe raza municipiului Vaslui, a unei persoane din anturajul ofițerului.

De asemenea, la data de 11.06.2015, inculpatul Munteanu Iulian, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a întocmit procesul-verbal de cercetare la fața locului în legătură cu un accident rutier în care a fost implicat inculpatul Zamfir Marius Cristian și un agent de poliție, denaturând realitatea și împrejurările în care s-a produs evenimentul. În acest sens, l-a sancționat contravențional cu suspendarea permisului de conducere pe agentul de poliție, deși vinovat de producerea accidentului a fost inculpatul Zamfir Marius Cristian.

În cursul lunii august 2015, în schimbul intervenției la un angajat de la Registrul Auto Român Vaslui pentru a urgenta inspecția tehnică periodică a autovehiculului aparținând unei rude a inculpatului Loghin Marian și eliberarea cu celeritate a cărții tehnice a autoturismului, inculpatul Munteanu Iulian a pretins pentru sine materiale de construcție și mai multe sticle de șampanie.

De asemenea, inculpatul Munteanu Iulian a promis inculpatului Sălceanu Petrache că va determina un lucrător de poliție judiciară din cadrul poliției unui alt oraș, să soluționeze cu celeritate un dosar penal în care era cercetat acesta, iar în schimb a pretins și primit obiecte de îmbrăcăminte.

La data de 01.10.2015, același inculpat, la instigarea inculpatului Sava Ionuț, a falsificat prin alterare conținutul unei autorizații de reparație emise de Biroul Rutier Vaslui pentru autoturismul acestuia, astfel încât inculpatul Sava Ionuț să beneficieze de o despăgubire mai mare.

În calitate de comisar-șef de poliție în cadrul I.G.P.R., inculpatul Axente Mihai a primit de la inculpatul Munteanu Iulian, subcomisar, șef al Biroului Rutier Vaslui, la data de 8 aprilie 2015, produse alimentare (carne de miel) și băuturi alcoolice (vin de diverse sortimente) și a acceptat, la începutul lunii mai 2015, promisiunea unui obiect de mobilier confecționat artizanal (pat din lemn de esență frasin), în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile de serviciu, respectiv pentru ca să nu constate nereguli legate de activitatea Biroului Rutier Vaslui și ca să nu aplice eventuale sancțiuni, ca urmare a controlului de fond efectuat în perioada 30 martie – 20 aprilie 2015. Obiectul de mobilier a fost confecționat gratuit de către inculpatul Zamfir Marius-Cristian la propunerea inculpatului Munteanu Iulian și remis efectiv inculpatului Axente Mihai printr-un intermediar, la data 10 iunie 2015.

La data de 16.06.2015, inculpatul Axente Mihai l-a determinat pe inculpatul Drăghiciu Ionuţ, din cadrul Postului de poliție Dobroești, judeţul Ilfov, ca în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ocazia verificării valabilităţii permisului de port armă emis pe numele inculpatului Axente Mihai, să nu se sesizeze din oficiu privind expirarea perioadei de valabilitate a permisului de port armă (la data de 03.06.2013) și să nu întocmească un dosar penal în acest sens.

Inculpatul Vîrlan Ioan, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în calitate de șef al Serviciului Rutier Vaslui, a determinat, la data de 11.02.2015, pe un agent de poliție din subordine să modifice procesele-verbale de contravenție întocmite pentru două persoane, în sensul modificării sancțiunii aplicate, din amendă contravențională în avertisment. Această faptă a fost comisă de către inculpatul Vîrlan Ioan la instigarea inculpatului Carp Mihai, în calitate de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui.

La data de 07.09.2015, l-a determinat pe același agent de poliție să nu îndeplinească un act din sfera atribuțiilor de serviciu– respectiv constatarea și sancționarea corespunzătoare a unei abateri contravenționale comise de o persoană. Pentru această faptă, în perioada 24.09.2015 – octombrie 2015, inculpatul Vîrlan Ioan a pretins și primit în două rânduri, de la conducătorul auto, mai multe bunuri în valoare de 126 lei.

La data de 08.10.2015, același inculpat a dispus folosirea în interes personal a unui autoturism marca Audi din dotarea Serviciului Rutier Vaslui, respectiv pentru deplasarea pe raza municipiului Vaslui a unei persoane din familia ofițerului. În legătură cu această faptă, inculpatul Năstase Dan-Mihăiţă, a atestat, cu ocazia întocmirii foii de parcurs a autoturismului marca Audi, un fapt necorespunzător adevărului, respectiv faptul deplasării exclusiv pe traseul Vaslui – Huşi – Vaslui, fără a menţiona efectuarea deplasării pe raza municipiului Vaslui.

Inculpatul Brat Augustin Nicolae, subcomisar de poliție în cadrul Serviciului Rutier Vaslui, a intervenit pe lângă inculpatul Beraru Mihai Gabriel, care a constatat săvârșirea de către un conducător auto a unei abateri contravenționale, determinându-l pe agentul constatator să nu aplice sancțiunea care se impunea – amendă între 340 lei și 425 lei, echivalentul a 4 sau 5 puncte amendă – pentru ca astfel să evite suspendarea permisului de conducere pe 30 de zile.

La data de 14.12.2015, inculpatul Asavei Gheorghe a declarat în faţa organelor de urmărire penală aspecte necorespunzătoare adevărului în legătură cu împrejurări esenţiale cu privire la care a fost întrebat, fiind audiat în calitate de martor.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unui bun mobil ce face obiectul confiscării speciale, de la inculpatul Axente Mihai.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vaslui, cu propunerea de a se menţine măsurile preventive și asiguratorii dispuse în cauză.

Lăsați un comentariu