Marti 23 Aprilie 2024, Actualizat acum 113 zile 12:00 am

 

Fost ambasador al SUA: Localnicii din Pungeşti ar trebui să primească din profitul exploatării gazelor de şist

Fostul ambasador al SUA, Mark Gitenstein, a declarat că trebuie căutată o soluţie astfel încât localnicii din Pungeşti (Vaslui) să primească  din profitul exploatării gazelor de şist.  Potrivit acestuia, dacă explorarea demonstrează că resursele de gaz de şist sunt exploatabile, trebuie rezolvate două probleme, respectiv cea a mediului şi una privind modul în care este distribuit profitul astfel încât şi localnicii să primească o parte din câştig.

Trebuie să înveţi să faci fracturare hidraulică într-un mod nedăunător pentru mediu. Noi vă putem ajuta în privinţa asta. Dar a doua chestiune este mult mai complicată în Europa de Est decât este în SUA, cum împarţi profiturile acestei exploatări cu localnicii, cu guvernul şi cu românii? În SUA, drepturile asupra producţiei de gaz de şist aparţin fermierului local. Dacă intri pe pământul cuiva, acesta are dreptul legal să fie plătit pentru asta. Asta nu este valabil în România. Acele drepturi aparţin guvernului. Asta trebuie rezolvat. Trebuie să găsiţi o cale ca localnicii să aibă de profitat, a declarat Gitenstein în cadrul emisiunii „După 20 de ani” de la ProTv.

Tot în cadrul emisiunii, el a declarat că nu reprezintă interesele Chevron în România, deşi în urmă cu mai mulţi ani firma de avocatură la care el lucrează a reprezentat compania americană într-un litigiu cu o ţară din America de Sud.

Gitenstein a fost ambasador al SUA la Bucureşti timp de peste trei ani, până în decembrie 2012.

Lăsați un comentariu