Vineri 12 August 2022, Actualizat acum 223 zile 12:00 am

 

Vasluieni implicaţi în două reţele de infractori specializate în trafic cu ţigări şi alcool

Două grupări infracţionale specializate în criminalitate organizată economico financiară cu produse accizabile, care acţionau pe raza judeţelor Iaşi, Vaslui şi Suceava, au fost destructurate de poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Iaşi, cu suportul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.

Din grupările infracţionale au fost identificate până în prezent 32 persoane – cetăţeni români, ucrainieni sau cu dublă cetăţenie, 5 dintre acestea fiind reţinute pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit unui comunicat de presă, în urma unor activităţi informativ-operative, desfăşurate în perioada septembrie 2013 – mai 2014, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Iaşi, cu suportul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, au derulat acţiuni specifice pentru documentarea activităţii infracţionale a persoanelor care zilnic ofereau spre vânzare pachete de ţigarete în locurile publice din judeţul Iaşi.

În urma documentării activităţii infracţionale s-a stabilit că în municipiul Iaşi există două grupări infracţionale structurate pe trei nivele:

–         procurarea ţigaretelor din Ucraina şi Republica Moldova;

–         distribuirea ţigaretelor, in cantitati mai mari, către persoanele interesate;

–         distribuirea ţigaretelor cu amănuntul în locuri publice pe raza judeţului Iaşi.

Membrii grupării au dovedit o mare mobilitate infracţională şi atenţie autoprotectivă sporită, în sensul că achiziţionau în perioade scurte de timp cantităţi relativ mici de ţigări provenite din contrabandă, activitatea de distribuţie pe piaţa neagră fiind extrem de rapidă, urmărind astfel obţinerea de profituri în timp scurt şi reducerea riscului de a fi depistaţi/surprinşi de organele judiciare.

Astfel a fost identificată o grupare compusă din 18 de persoane, care era condusă Radu S. în vârstă de 32 ani, domiciliat pe raza judeţului Iaşi. A doua grupare este formată din 14 de persoane, care era condusă Petru P. în vârstă de 40 ani, domiciliat pe raza judeţului Iaşi.

Pe perioada documentării s-a mai stabilit că membrii celor două grupărilor au valorificat pe raza municipiului Iaşi cel puţin 26.775 pachete de ţigarete de contrabandă.

 

Joi, poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, sub coordonarea procurorului DIICOT– Serviciul Teritorial Iaşi, împreună cu  jandarmi din cadrul I.J.J. Iaşi şi poliţişti din cadrul I.P.J. Iaşi, au efectuat 45 percheziţii domiciliare la mai multe locaţii, din care 42 pe raza judeţului Iaşi, 2 pe raza judeţului Suceava şi una pe raza judeţului Vaslui, fiind duse la audieri 30 persoane suspecte că fac parte din grupările infracţionale.,

În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate/indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor: o instalaţie artizanală de confecţionat ţigări, aproximativ 34.580 ţigarete diferite mărci, în valoare totala de 15242 lei; cantitatea de 555,5 litri alcool în valoare de 6182,72 lei, un pistol calibru 6 mm marca CZ 75 şi articole pirotehnice: un pachet cu artificii marca Mars JW07 cu 16 focuri, calibru 20 mm, produs un pachet cu 60 bucăţi artificii marca CORSAIR-clasa I, o petardă marca Flash-clasa I; 119  telefoane mobile, 86 SIM-uri, 8 laptop-uri, 4 carduri memorie, 12 unităţi PC, 4 aparate foto, 2 camere video, 1 reportofon, 4 tablete, alte obiecte/înscrisuri utile cauzei.

Deasemenea, au fost ridicate de la membrii grupării şi indisponibilizate, în vederea continuării cercetărilor, sumele de 25.782 lei, 38.080 Euro,34 lei MD, 110 grame bijuterii din aur in valoare de 14.740 lei şi s-a procedat la indisponibilizarea unui număr de 4 autoturisme în valoare totală. 65.450 lei.

În urma audierilor, 5 persoane au primit ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, urmând ca, vineri, să fie prezentate în instanţă cu propunere de arestare preventivă.

Împotriva celor 32 persoane s-a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat, aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă în formă continuată.

Cercetările continuă, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. –S.T. Iaşi în vederea documentării întregii arii infracţionale şi a recuperării prejudiciului.

 

1 Comentariu

  1. nfkyypym says:

    9Ptdjt vmplanvghocl, [url=http://wtcxzhxqsfqz.com/]wtcxzhxqsfqz[/url], [link=http://rfnvvkawtoco.com/]rfnvvkawtoco[/link], http://auzxctxwyjms.com/nn1

    Răspunde

Lăsați un comentariu