Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

 

Investiţii de fiţe la polul sărăciei. Jacuzzi şi cinema 3D, în Bârlad

Cele mai mari investiţii din bani de la bugetul local realizate în Bârladul ultimelelor două decenii sunt aproape de inaugurare. Pentru moftul de a avea cinematograf modern şi un centru SPA municipalitatea s-a îndatorat cu 2,5 milioane euro.

Într-un oraş plin de gropi în care multe străzi sunt din pământ şi canalizarea nu a ajuns până la poarta fiecărui cetăţean se fac investiţii pentru obrazuri fine. Denumirea celor două proiecte care sfidează sărăcia în care se scaldă majoritatea populaţiei este la fel de pompoasă precum o sorcovă: Centrul de Revitalizare corporală şi Loisir şi Centrul multimedia. Pentru realizarea investiţiei Direcţia Pieţelor, Parcărilor şi Cimitirelor din cadrul Primăriei Bârlad a făcut un împrumut la CEC în valoare de 11 milioane de lei noi (aproximativ 2,5 milioane euro) cu ramburasare în 25 de ani. Reabilitarea fostei Băi comunale şi a Cinematografului “Victoria” din Bârlad a început în 2012 şi termenul de finalizare a lucrărilor expiră în august. Cele două clădiri au fost lăsate în voia sorţii în ultimele decenii şi starea de degradare era evidentă. Baia comunală era adăpost pentru aurolaci, iar cinematograful ajunsese ţinta hoţilor de fier vechi şi lemn de foc.

Autorităţile locale dau asigurări că în cel mult două luni bârlădenii se vor putea lăfăi în saună şi vor petrece timpul liber la cinematograf. Lucrările la Baia comunală vor fi finalizate chiar în această lună, dar nu va fi dată imediat în folosinţă deoarece mai e nevoie de timp pentru dotarea cu mobilier şi testarea instalaţiilor. Clădirea adăposteşte o piscină acoperită (singura din oraş) care are sisteme moderne de filtrare a apei, încălzire, dezaburire, climatizare etc. În plus, vor fi săli de saună umedă şi uscată, săli de fitness, masaj, aerobic, chiar şi o sală de relaxare. Reabilitarea clădirii a costat aproximativ 2,8 milioane lei noi. Lucrările pentru reabilitarea cinematografului vor fi terminate în prima decadă a lunii august, urmând ca după aceea să fie adus mobilierul şi restul dotărilor. Clădirea deţine o sală de cinamtograf 3D cu 160 de locuri, o sală de conferinţe cu 80 de locuri, o sală de expoziţii din 150 mp, foaier cu minibar. Reabilitarea a costat 3,5 milioane lei. Dincolo de costurile plătite pentru reabilitarea clădirilor, vor fi investiţi alţi bani pentru dotările interioare: mobilier, aparatură etc. În total, investiţia va fi de 11 milioane lei noi. Se caută investitori privaţi Înainte de demararea acestor proiecte controversate, primarul de Bârlad Constantin Constantinescu aducea argumente pentru a explica necesitatea acestor investiţii. Mai nou, edilul caută investitori privaţi cărora să le concesioneze “afaceri la cheie”.

În 2010, când proiectele erau în faşă, primarul constantinescu declara: „S-a făcut un studiu social în rândul cetăţenilor când s-a luat în calcul realizarea acestor obiective de investiţii cu împrumut din bancă. Nu sunt dorinţele mele, ci eu doar le pun în practică. Nu contează acum că este criză sau nu este criză, ci trebuie făcut ceva şi pentru locuitorii acestui municipiu, astfel încât, în 10 ani, Bârladul să arate altfel. Şi aceste obiective reprezintă nişte priorităţi în oraş, în condiţiile în care pentru reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, precum şi pentru modernizarea străzilor, avem proiecte aprobate de 20 milioane de euro, cu finanţare europeană”. În ultimele ieşiri publice a spus că au venit câţiva investitori privaţi interesaţi să preia Centrul SPA, dar nu se găsesc investitori pentru cinematograf. Aceste clădiri ar urma să fie adminsitrate chiar de Direcţia Pieţelor dacă nu există alternativă.

Sursa: Adevarul

Lăsați un comentariu