Vineri 26 Aprilie 2024, Actualizat acum 116 zile 12:00 am

 

Percheziţii la oameni de afaceri suspectaţi de evaziune fiscală

diicot-perchezitii-300x225Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Vaslui și procurorii D.I.I.C.O.T. au destructurat o grupare infracțională care ar fi cauzat un prejudiciu de peste 8.000.000 de lei, prin evaziune fiscală.

Joi, polițiștii Serviciului  de Combatere a Criminalităţii Organizate Vaslui, cu sprijinul polițiștilor specializați în combaterea criminalităţii organizate din Iaşi, Bacău, Galaţi, Bucureşti, Braşov şi Covasna, împreună cu procurorii  D.I.I.C.O.T. – B.T. Vaslui, au efectuat 54 de percheziţii la membrii unui grup infracţional organizat, constituit în vederea săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2012 – 2015, liderii grupării ar fi înfiinţat societăţi comerciale pe numele lor sau ar fi identificat persoane cu posibilităţi financiare reduse care, în schimbul unor  sume de bani modice, ar fi înfiinţat sau preluat firme.

Ulterior, membrii grupării ar fi identificat clienţi, respectiv administratori de societăţi comerciale care, pentru a plăti către bugetul de stat sume de bani cu  mult  reduse față de cele reale, doreau să intre în posesia facturilor fiscale fictive emise de societăţile de tip fantomă, pentru a le introduce în situaţia financiar-contabilă.

De asemenea, beneficiarii facturilor fictive sunt bănuiţi că ar fi intenţionat să-şi însuşească bani din societăţile pe care le administrau şi ar fi apelat la liderii grupării pentru a le emite documente financiar-contabile care să ateste o achiziţie de bunuri, produse sau servicii.

În baza acestor documente fictive, beneficiarii ar fi virat sumele de bani înscrise pe facturile fiscale în conturile bancare deschise în numele societăţilor controlate de liderii grupării, după care ar fi intrat în posesia acestora în numerar, plătind un comision de 10% din valoarea sumei înscrisă pe factura fiscală fictivă.

În urma percheziţiilor efectuate, au fost ridicate documente financiar-contabile, documente privind operaţiunile comerciale derulate, documente bancare, contracte comerciale şi 27 de hard-diskuri.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională este de 8.500.000 de lei. La sediul D.I.I.C.O.T. – B.T. Vaslui vor fi conduse, în vederea audierii, 35 de persoane. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operaţiuni Speciale – Inspectoratul General al Poliției Române  şi Departamentul de Informații și Protecție Internă. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul jandarmilor.

 

Lăsați un comentariu