Duminică 24 Noiembrie 2024, Actualizat acum 328 zile 12:00 am

 

Invenția unui deținut, care previne clonarea de carduri, premiată la Geneva

Poveste demnă de un scenariu de film, în spatele gratiilor. Un deţinut de 33 de ani, din Penitenciarul Vaslui, condamnat pentru clonare de carduri, a inventat un dispozitiv care previne tocmai infracţiunea pe care el a comis-o. Invenţia sa a fost premiată la Salonul de Inventică de la Geneva.

Valentin Boantă a fost condamnat la 5 ani de închisoare după ce a creat un dispozitiv care, ataşat la bancomate, citea de pe cardurile utilizatorilor datele de identificare şi accesare a conturilor. Tânărul, care a studiat designul industrial în liceu şi a urmat trei ani şi cursurile Academiei de Artă din Bucureşti spune despre infracţiunea pe care a comis-o că a fost de fapt o provocare.

„Am văzut nişte dispozitive care arătau urât, chiar erau hidoase, nu aveau nici un fel de simţ estetic şi m-am gândit să fac unele mai frumoase, cu un design mai bun,” a explicat Valentin Boantă.

Odată condamnat, tânărul a trecut de cealaltă parte a baricadei. A inventat un mecanism care protejează bancomatele iar ideea sa a fost premiată la Salonul de la Geneva cu Premiul Internaţional al Presei.

„Ideea mea presupune introducerea cardului pe lăţime, mecanisul roteşte la 90 de grade şi introduce ulterior prin aceeaşi mişcare ca la început fără a modifica cumva mecanismele ATM-ului. Intrând cardul longitudinal, nu mai permite acces la niciun dispozitiv skimming care să copie atât informaţiile de pe bandă sau de pe cip,” a mai explicat inventatorul.

Ideea este foarte ingenioasă. Elimină o vulnerabilitate a aparatelor de tip ATM. Înlocuirea întregii generaţii de ATM-uri înseamnă nişte costuri suplimentare pe care banca va trebui să le suporte şi implicit aceşti bani se vor regăsi în comisioanele percepute clienţilor,” este de părere  Daniel Mătăsaru, asistent universitar la Facultatea de Electronică din cadrul Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iași.

De când este în penitenciar, Valentin Boantă și-a cultivat și o altă pasiune: pictează; iar tablourile sale sunt expuse în incinta inchisorii.

„În perioda în care a fost la Penitenciarul din Vaslui nu a fost sancționat disciplinar, ci a fost recompensat de trei ori pentru activităţile la care a participat,” a declarat comisarul Neculai Toma, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Vaslui.

Chiar si cu inventia premiata, Valentin Boantă mai are de stat după gratii doi ani ca să-și ispășească pedeapsa.

Sursa: Digi 24

Lăsați un comentariu