Marti 23 Aprilie 2024, Actualizat acum 113 zile 12:00 am

 

Biserica Sfântul Ioan din Vaslui, reabilitată cu bani europeni

Biserica Sfantul Ioan din VasluiBiserica „Sfântul Ioan”  din municipiul Vaslui va fi consolidată şi reabilitată în baza unui proiect de 12 milioane de lei, cofinanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României. Proiectul a fost depus în Programul Operaţional Regional, UE urmând să asigure o finanţare nerambursabilă de 7,6 milioane de lei. Diferenţa  până la 12 milioane de lei  va fi asigurată de Guvernul României şi beneficiar.

Banii sunt acordaţi pentru reabilitarea şi pictarea bisericii şi pentru refacerea zidului din piatră care împrejmuia odinioară fosta Curte Domnească. Primăria a pus umărul la realizarea acestui proiect şi a oferit parohiei terenul necesar reconstituirii, fie şi parţiale, a vechiuluil centru urban medieval din Vaslui.

Biserica „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Vaslui, cunoscută și ca Biserica Domnească din Vaslui, este o biserică ortodoxă ctitorită de domnitorul Ștefan cel Mare (1457-1504) în anul 1490, la Vaslui. Ea a avut rolul de paraclis al Curții Domnești din Vaslui. Avariată de cutremure, a fost reconstruită din temelie în anul 1820. Biserica se află situată în centrul orașului, pe str. Ștefan cel Mare nr. 58.

Biserica „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul” (Biserica Domnească) din Vaslui a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din anul 2004 din județul Vaslui la numărul 167

Lăsați un comentariu