Joi 28 Martie 2024, Actualizat 12:00 am

 

Decizie în şedinţa CL Vaslui: Impozite locale majorate!

La şedinţa de joi a Consiliului Local Vaslui, s-a aprobat majorarea taxelor şi impozitelor locale cu 16,05%, pentru anul 2014. Începând de anul viitor, vasluienii, persoane fizice sau juridice, vor plăti impozite şi taxe locale către Primăria Municipiului Vaslui majorate cu 16,05%, cât este rata inflaţiei în perioada 2009 – 2012.

Hotărârea de Consiliu Local în acest sens a fost adoptată după mai multe discuţii, consilierii opoziţiei, din care o parte au şi votat împotrivă, dorind mai multe lămuriri şi cerând ca, dimpotrivă, pentru a atrage investitori şi a mai uşura din povara persoanelor juridice, impozitul pe clădiri şi terenuri să fie chiar redus. Primarul Vasile Pavăl, în expunerea de motive, a declarat că „Nu mai este posibilă amânarea creşterii cuantumului impozitelor şi taxelor locale cu 16,05%, aşa cum s-a decis încă de anul trecut, dat fiind că, conform legii, municipiul Vaslui a primit deja o derogare de un an, dat fiind că nu aveam arierate. Această majorare este făcută prin efectul legii, puteam veni cu un procent chiar mai mare, de 20%, pe care legea îl permite, dar am preferat să indexăm taxele şi impozitele locale cu minimul posibil pe care îl permite legea, respectiv de 16,05%. Vom merge pe ideea creşterii bazei de impozitare, ba, mai mult, printr-o corectă gestionare a bugetului, şi dat fiind că, nici la sfârşitul acestui an nu vom avea arierate, respectiv datorii, sperăm să avem în continuare acelaşi nivel de colectare a taxelor şi impozitelor locale, de peste 90 – 95%”. Conform declaraţiei primarului Pavăl, susţinută şi de Eugen Boţ, directorul financiar al Primăriei Vaslui, impozitele şi taxele locale acoperă circa 19% din total buget, această majorare urmând a aduce suplimentar în conturile primăriei circa 800.000 lei (8 miliarde lei vechi).

Această majorare ar fi trebuit aplicată încă de anul trecut, conform HG 1309/2012, dar unităţile administrativ teritoriale care nu au înregistrat arierate la sfârşitul anului 2012 au putut cere o derogare pentru maxim un an. Acum, conform legii, suntem obligaţi să facem această majorare a taxelor şi impozitelor locale. Nu facem acest lucru pentru că vrem noi, ci pentru că ne obligă legea!”, a mai declarat primarul Vasile Pavăl.

Lăsați un comentariu