Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

 

Un preot condamnat de două ori într-un an după ce a condus beat şi fără permis iese din puşcărie pentru bună purtare

Judecatoria VasluiJudecătoria Vaslui a dispus, pe 30 aprilie, eliberarea condiţionată a preotul paroh din comuna Ivăneşti, condamnat anul trecut pentru infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere. Preotul Octavian Roşu a fost pedepsit exemplar de judecători care l-au condamnat la un an de închisoare cu executare după ce a condus cu permisul suspendat, iar anterior fusese prins conducând în stare de ebrietate. Preotul a executat şapte luni din pedeapsa de un an, fiind eliberat pentru buna purtare. Încarcerarea preotului Octavian Roşu a şocat comunitatea locală, cu atât mai mult cu cât, în multe dosare de infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere inculpaţii scapă cu pedepsele suspendate.  La fel s-ar fi şi cu preotul de la Ivăneşti, dacă la Iaşi, Curtea de Apel, nu ar fi răsturnat sentinţa judecătorilor vasluieni care hotărâseră aplicarea unei condamnări cu suspendare. Judecătorii ieşeni au decis executarea pedepsei în regim  de detenţie, pentru că preotul Roşu se afla la a doua condamnare, într-un singur an.

Magistraţii ieşeni au apreciat că „faţa bisericească” nu a învăţat nimic din prima condamnare, aşa că au decis să îl trimită la închisoare pentru a se îndrepta. În septembrie, anul trecut, Curtea de Apel Iaşi a casat sentinţa Judecătoriei Vaslui, care pe 18 aprilie hotărâse condamnarea preotului din Ivăneşti la un an de închisoare cu suspendare, deşi cu un an înainte, pe 17 aprilie 2013, acelaşi preot a fost condamnat la cinci luni de închisoare cu suspendare tot pentru o infracţiune la regimul circulaţiei rutiere.  Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui au atacat cea de-a doua condamnare cu recurs, considerând-o nelegală şi netemeinică, având în vedere că infracţiunea a fost săvârşită de preotul Octavian Roşu în termenul de încercare de doi ani şi şase luni, stabilit după prima condamnare. Judecătorii ieşeni au admis recursul procurorilor şi au dispus ca preotul să execute pedeapsa de un an de închisoare în regim de detenţie. Chiar în ziua încarcerării, preotul a înaintat Curţii de Apel Iaşi o contestaţie în anulare, în speranţa că va scăpa de condamnare. Cererea a fost respinsă.

Prima infracţiune a preotului a fost săvârşită în 2012. Atunci a fost descoperit la volan în stare avansată de ebrietate. Trimis în judecată în februarie 2013, preotul a solicitat în faţa instanţei să fie judecat în baza acordului de recunoaştere, scâpând astfel cu o pedeapsa de cinci luni de închisoare cu suspendare. Chiar în luna în care a fost trimis în judecată, preotul Roşu a fost surprins din nou la volan, deşi nu mai avea dreptul de a conduce. Surprins de un echipaj al Poliţiei Rutiere, nu a oprit la semnalul poliţiştilor, ba din contră, a apăsat mai tare pedala de acceleraţie. A urmat o cursă de urmărire între preot şi poliţist, în cele din urmă preotul Roşu s-a predat.

Sursa: Adevarul

Lăsați un comentariu