Luni 13 Mai 2024, Actualizat acum 133 zile 12:00 am

 

Fost primar vasluian, condamnat de Curtea de Apel Iaşi

Curtea de Apel Iaşi s-a pronunţat în dosarul privind pe fostul primar al comunei Pogana, Ioan Vezeteu, pe care l-a condamnat pentru conflict de interese la trei luni de închisoare cu suspendare, în condiţiile în care acesta se declară absolut nevinovat. Fostul primar a atacat sentinţa la ÎCCJ Bucureşti, precizând că el a respectat o hotărâre a CL Pogana şi cel care a beneficiat de cumpărarea terenului despre care s-a făcut plângerea penală este, întâmplător, cumantul său, însă acesta este proprietarul clădirilor de pe acel teren încă dinainte de a fi el primar. „Eu am respectat legea, proprietarul avea drept de preempţiune, dar nu s-a ţinut cont”, a spus Ioan Vezeteu. Ciudat este şi că secretarul comunei nu l-a sfătuit pe primar privind o problemă aşa spinoasă, deşi are în fişa postului exact respectarea legalităţii de către executiv, în speţă primarul comunei. O luptă electorală stupidă a dus la condamnarea lui Vezeteu, cu suspedare, plângerea fiind făcută de unul din contracandidaţii săi la funcţia de primar, în anul electoral 2012.

 

Primarul comunei vasluiene Pogana, Ioan Vezeteu, a fost trimis, în luna august, în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, el fiind acuzat de conflict de interese în formă continuată. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, edilul a propus pe ordinea de zi a unei şedinţe de Consiliu Local din anul 2011 un proiect de hotărâre privind vânzarea unui teren ce aparţinea domeniului privat al comunei, în suprafaţă de 26.000 de metri pătraţi, intravilan. El a fost cel care a întocmit notele de fundamentare a Hotărârilor cu numărul 40 din 28.10.2011 şi 49 din 22.12.2011. Primarul mai este acuzat şi de faptul că a propus vânzarea terenului respectiv fără licitaţie publică, stabilind apriori cumpărătorul, nimeni altul decât Vasile Banu, un cumnat de-al său. Ulterior, Vezeteu a semnat şi contractul de vânzare-cumpărare în calitate de reprezentant al Primăriei Pogana. În dosarul 480/45/2013, Curtea de Apel Iaşi s-a pronunţat pe 21 noiembrie, condamnând pe Ioan Vezeteu „pentru săvârşirea infracţiunii de „conflict de interese”, prev. şi ped. de art.2531, alin.1 din Codul penal, cu aplic. art.3201, alin.7 din Codul de procedură penală, şi cu aplic. art.74, alin.1, lit.a) şi art.76 alin.1, lit.e), la pedeapsa de 3 (trei) luni închisoare. Pe durata şi în condiţiile prevăzute de art.71 Cod penal , interzice inculpatului exerciţiul drepturilor prev. de art.64 lit.a) teza a II a şi lit.b) din Codul penal. În baza dispoziţiilor art.81 Cod penal raportat la art.71 alin.2 şi 5 Cod penal, dispune suspendarea condiţionată atât a executării pedepsei principale cât şi a celei accesorii aplicate inculpatului pe o durată de 2 (doi) ani şi 3 luni, perioadă ce constituie pentru inculpat termenul de încercare, calculat în conformitate cu disp. art.82 Cod penal. Atrage atenţia inculpatului asupra disp. art.83 Cod penal”, se spune în soluţia dată.

 

Ioan Vezeteu, fostul primar al comunei Pogana în perioada 2008-2012, se consideră nevinovat şi ca urmare el a atacat sentinţa de la Curtea de Apel Iaşi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Bucureşti. Plângerea i-a fost făcută la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi de către un consilier local din Pogana, care s-a „războit” cu primarul, pentru a nu-l lăsa să mai candideze pentru încă un mandat. Vezeteu fiind urmărit penal în acest dosar, nu a mai putut să candideze. „Eu am aplicat o hotărâre a CL Pogana, care a fost adoptată de 90% dintre consilierii locali. Este cunoscut că Vasile Banu este proprietarul clădirilor de pe acest teren şi ca atare, conform Legii 215 avea drept de preemţiune şi în acest context este destul de ciudată sentinţa dată de judecătorii ieşeni. De aceea eu am atacat sentinţa la ÎCCJ Bucureşti, pentru că este drept că nu trebuia să semnez contractul de vânzare – cumpărare, dar dacă nu avem jurist, care să ne arate unde nu este cazul să semnăm, nu am ştiut că nu este bine. Însă consider condamnarea nedreaptă şi aştept să se facă dreptate la ÎCCJ”, a spus fostul primar Ioan Vezeteu.

În acest caz se ridică totuşi un mare semn de întrebare: ce-a făcut secretarul comunei Pogana, care are în fişa postului asigurarea respectării legalităţii de către executiv şi Consiliul Local? Cum de nu i-a spus primarului că nu trebuie să semneze acel contract, care sigur a ajuns şi la secretarul Primăriei, că se arată la orizont infracţiunea de „conflictul de interese”? Că primarul, totuşi, nu poate să le ştie pe toate, nu este jurist şi tocmai acesta este rolul secretarului, de a duce primarul şi consilierii pe drumul respectării legii. De remarcat că nu este primul caz în care un primar, care nu are studii juridice, calcă „strâmb” pentru că secretarul nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu.

 

 

 

 

 

Lăsați un comentariu