Joi 25 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

 

Cum se târguiesc primarii din Vaslui cu centrul. „Da, scot oamenii la vot, dar atâta am vrut şi eu: UN PERON în autogară”

Ce cer primarii ca să scoată oamenii la vot? Bani, evident. O investigaţie gândul sub acoperire arată dintr-un lot de 20 de primari PSD, PNL şi PDL contactaţi de „un raportor de la centru”, toţi au solicitat bani de la buget ca o condiţie pentru mobilizarea electorală. Printre multele cereri specifice, şi o doleanţă personală mai exotică: primarul Nixon Niculai din Ghergheşti-Vaslui ne-a cerut … un peron în autogara Braşov.

Cu bugetul pentru 2014 pe ultima sută de metri, sub pretextul unei inspecţii prin sondaj făcute de un raportor de la centru, am contactat 20 de primari din PSD, PNL şi PDL. De la aceştia am aflat că vor ca partidul să le asigure pe linie politică contracte de la bugetul statului, dar şi că pentru asta se angajează că anul viitor alegătorii din localităţile lor vor vota cu formaţiunea din care fac parte. „Dacă semnez şi eu un contract, sigur că îi mobilizez la urne”, a spus un primar de comună raportorului de la Bucureşti. Un alt primar a explicat că trebuie doar să înceapă lucrările să vadă lumea că se mişcă ceva, dar se temea de vremea rea. „Avem soluţii oricum, cu urna mobilă”, s-a repliat acelaşi primar. Reportajul incognito realizat de gândul demonstrează că primarii sunt  obişnuiţi cu alocările bugetare pe criterii politice, acestea fiind practic considerată o chestiune banală.

În toate cazurile am folosit următorul text standard: „Bună ziua, sunt „Valeriu Cenac”, raportor la departamentul economic al partidului. Probabil ştiţi că în această săptămână se votează bugetul general pe anul 2014. Pentru anul viitor au fost identificate resurse pentru proiectele comunităţilor locale. Conducerea partidului ne-a mandatat să vă solicit o lista cu trei proiecte pentru care aveţi nevoie de finanţare anul viitor.

Ştiţi că anul viitor urmează cel putin două runde de alegeri. Putem conta pe sprijinul dvs?

Deci putem conta pe dumneavoatră că la anul îi mobilizaţi pe toţi la urne?”

Toţi cei 20 de primari au fost de acord să tranzacţioneze voturile cetăţenilor din localităţile pe care le conduc în schimbul unei posibile finanţări de la buget venită pe linie de partid. În esenţă gândul a demonstrat că o parte din bugetul de stat poate fi alocată pe criterii politice şi că primarii sunt extrem de obişnuiţi cu o asemenea practică. Niciunul din cei 20 de primari nu a părut prea surprins şi nici nu avut nimic de obiectat că partidul le oferă finanţări de la bugetul de stat.

Alocarea fondurilor guvernamentale făcută pe criterii politice nu este o noutate. Un studiu al ExpertForum arată că, în perioada 2004-2011, consiliile judeţene şi primăriile conduse de primari care erau membri ai partidului sau ai coaliţiei de guvernământ au primit de 3 ori mai mulţi bani de la bugetul central decât primarii opoziţiei. Citeşte aici detalii despre mecanismele de alocare discreţionară a fondurilor guvernamentale.

În schimb, primarii sunt soldaţii partidelor în campaniile electorale. Sunt cei care duc masele de alegători în faţa urnei. Acest aspect l-am demonstrat în 2012.  Sub pretextul unei inspecţii prin sondaj, gândul a contactat 14 primari USL de la care am aflat ce tactică vor folosi in scopul de a obţine cât mai multe voturi pentru a valida referendum şi pentru a-l demite pe preşedintele Traian Băsescu.

Că la alegeri în unele situaţii se comit fraude au demonstrat procurorii DNA în dosarul fraudelor de la referendumul din 2012. În acest dosar a fost trimis în judecată şi un primarul comunei Bragadiru din Teleorman. Acesta este acuzat că în timpul referendumului a mituit reprezentanţii PDL din secţiile votare pentru ca aceştia să fie de acord cu fraudarea voturilor.

Revenind la cei 20 de primari atunci când au fost contactaţi de presupusul raportor al partidului care le-a cerut ca la europarlamentarele de anul viitor şi la prezidenţiale să ducă alegătorii la urne pentru voturi care să intre în contul partidului, toţi au promis că vor face exact asta. Unii însă au pus condiţii, mai întâi partidul să asigure contracte.

„Îi mobilizez la urne, dar vreau să văd şi eu că semnez un contract”

Stelian Gheorghe, primar PSD în Topraisar – 5.000 de alegători. Comuna Topraisar din Constaţa este condusă de 20 de ani de Stelian Gheorghe de la PSD. Anul acesta primarul a fost declarat incompatibil de ANI. Presa locală spune că are o avere impresionantă: două apartamente, patru case de locuit şi un spaţiu comercial, situate în Topraisar şi Constanţa. Când a fost contactat de presupusul raportor al partidului nu a stat prea mult pe gânduri să trimită lista cu proiecte. ”Aş vrea o piaţă la Topraisar, 900 mii lei, mai e şi o bază sportivă 600 mii lei, reţea de apă 1 milion de lei, drumuri – asfaltare 9 milioane de lei”, a transmis primarul.

Când a venit vorba de adus voturi pentru partid a pus condiţii: ”Acuma cu sprijinul pentru alegeri depinde de ce sprijin primesc şi eu. Am proiectul ăsta cu apa la Potârnichea. Să-mi dea bani de piaţă asta e cel mai important”.

Primarul spune că de un an şi jumătate nu a mai primit nici un ban de la guvern. ”Vreau să văd şi eu ceva, măcar un proiect să-mi intre. Aşa dacă nimic, nimic. Mai mult am primit de la ceilalţi decât de la ai noştri”, a explicat edilul din Topraisar

Are 5000 de alegători în comună şi a avut 76% la alegerile parlamentare. În final, raportorul partidului îi atrage atenţia că la alegerile de anul viitor trebuie neapărat să ducă oamenii la urne. ”Să văd cum mă ajutaţi şi voi de la centru. Păi îi mobilizez la urne, dar vreau să văd şi eu că semnez un contract”, spune primarul

”Morţi, copţi îi duceţi la vot?!” ”Da, fără probleme!”

Ioan Fârtan primar, PNL în localitatea Sânmartin: „Aş avea nevoie pentru asfaltare, cam un kilometru, ar veni cam 1,2 milioane lei, apoi un proiect de apă şi apoi pentru căminul cultural”. Spune că este primar la al cincilea mandat. „Dacă s-ar da după merit, bine ar fi. Eu mereu am avut procent bun peste 80%. Am fost mereu pe primele locuri”, suţine primarul

Nici nu se pune problema să nu aducă voturi partidului. Raportorul partidului îl întreabă: „Deci la anul morţi, copţi îi duceţi la urne?” Primarul răspunde: ”Da bine înţeles. Nu se pune problema. Dacă ar fi în toată ţara aşa ca la mine… Eu cred că la anu` facem 90% aici”

Primar PDL, nemulţumit de partid: „Se poate respecta şi legea, dar se mai poate întoarce şi spatele, mai închizi ochii”

Ibănescu Nixon Neculai, primarul PDL de Ghergheşti – Vaslui. Primarul Nixon spune că are multe proiecte moştenite de la fostul edil, un kilometru de asfalt, o aducţiune de apă o staţie de epurare, dar că toate sunt greşite. Totuşi ar vrea finanţare pentru un kilometru de asfalt. „Cât să fie kilometru de asfalt? 200, 300 puneţi acolo 500.000 de euro”, explică Ibănescu Nixon.

Când i se explică că nimic nu e gratis şi că partidul are nevoie de voturi acesta nu pare dispus prea uşor să sară în ajutorul partidului. ”Ei, până la alegeri mai este, mai vedem. Eu am 1000 şi ceva de voturi în comună. Eu am fost pe primul loc pe Moldova la referendum că oamenii m-au ascultat şi nu au ieşit la vot. Atunci când a fost cu Băsescu. Eu la alegeri am scos 80%”, spune primarul.

Spune că nu e mulţumit de conducerea partidului. ”Ăştia care muncesc trebuie apreciaţi, dar la mine nu s-a văzut. Am tot zis hai să muncesc pentru partid, dar drept recunoştinţă nu am primit nimic. De asta s-a dus de râpă partidul că nu au fost oameni să ne ţină uniţi”, spune edilul din Ghergheşti.

O mare nemulţumire e că partidul a fost cam strict în privinţa respectării legii. ”Se poate respecta şi legea, dar se mai poate întoarce şi spatele, mai închizi ochii. Mie la partid îmi spuneau că am intrat în politică să respect legea. Dar mai întoarcem şi noi spatele, la chestiile minore mă refer”, spune primarul Nixon.

Pedelistul e şi mai supărat că nu a fost ajutat pe linie de partid pentru o afacere de familie. Fratele său are o firmă de transport de persoane. Primarul Nixon a cerut pe linie de partid ca primarul din Braşov să îi dea un peron în autogară pentru firma fratelui. ”Tot am apelat pe la unul şi altul şi nimic. Mi s-a făcut deja greaţă. Atât am vrut şi eu: un peron. Din 2008 tot le cer”, se plânge edilul.

Când i se cere să aducă voturi pentru partid nu pare prea entuziasmat. ”Acuma am o firmă pe primărie şi m-am dus la CJ la Vaslui şi am primit toate aprobările, s-au purtat tare frumos cu mine. Adică chiar mai bine ca cei de la noi din partid. Au fost cu mine aşa cum nu a fost partidul meu”, spune Nixon

Printre rânduri spune că nu prea ar vrea să deranjeze apele în Vaslui. ”După referendum când am luat 80%, că nu a ieşit nimeni la vot, trebuiau să mă pun în Biroul Permanent, dar nu au mai vrut. Au zis că eu stau departe că nu am cu ce să merg la oraş. Eu tot am scos voturi, dar în zadar”, mai spune primarul. Edilul din Ghergheşti spune apoi că trebuie să încheie pentru că este pe camion şi are treabă.

Gheorghe Topalu,  primar PSD în localitatea Aliman Constanţa – 2.000 de alegători. Primarul Gheorghe Topalu spune că ar avea nevoie de 1 milion de euro pentru un proiect de canalizare, 200.000 euro pentru pietruirea drumurilor şi 150.000 euro pentru iluminatul stradal. Când i se atrage atenţia că e nevoie de voturi pentru cele două runde de alegeri de anul viitor, spune următoarele: ”Ştiu, ştiu, dar trebuie să ne ajutaţi şi dumneavoastră că de doi ani nu am făcut nimic”. Are 2.000 de alegători în localitate. La refendumul din 2012 a avut peste 50%, iar la parlamentare 69%. Când i se pune în vedere că trebuie să ducă alegătorii la urne la anul aprobă scurt: ”Da, da, fără probleme”

“Să vedem mai întâi cu lucrările astea s-ar putea să mobilizăm”

Radu Constantin,  primar  PSD în Amzacea, Constanţa – 2.000 de alegători: ”Am nevoie de finanţare pentru grădiniţe – 14 miliarde lei vechi, apă potabilă vreo 5 miliarde şi un cămin cultural – 7 miliarde. Mai am şi o biserică pentru care avem nevoie de 7 miliarde”. Primarul se plânge că PDL-ul i-a respins pe criterii politice un proiect pentru o staţie de epurare a apei. Acuma are speranţe că partidul îl va ajuta.

La parlamentarele de anul trecut a avut 65%, iar la referendum 70%. Când i se cere ca anul viitor să ajute partidul cu voturi spune că totul ţine de ce finanţări va primi de la guvern. ”Cu mobilizarea la urne nu ştiu ce să zic. Să vedem mai întâi cu lucrările astea, s-ar putea să mobilizăm. Dacă nu facem nimic… nu ştiu”, îi spune primarul Constantin raportorului de la centru.

Viorel Adrian Stan, primar PNL la Techirghiol – 8.000 de alegători. La parlamentare primarul a avut 62 %, iar la primărie  80%. Localitatea Techirghiol are 8000 de alegători. ”Am nişte blocuri sociale pentru care îmi trebuie cam 5 milioane de lei noi, 24 de străzi de asfaltat – cam jumătate de milion de euro, aducţiune cu apă – 3 milioane lei noi”, spune primarul când i se cere lista cu proiecte. Când i se pune în vedere că trebuie să pună umărul anul viitor şi să aducă voturi primarul a izbucnit în râs: „Sunt un vechi combatant. Ştiu ce am de făcut. Da, la anul îi duc la urne”.

„Sigur că puteţi conta pe mine că aduc voturi, dar vreau să se mişte ceva”

 

Gheorghe Moldovan, primar PNL la Albeşti Constanţa. În Albeşti sunt 2.800 de alegători, la parlamentare primarul spune că avut un procent mai mic, doar 52%, pentru că a candidat un pesedist. ”La deputaţi abia l-am scos că a fost cum a fost. La locale am avut 80%”, explică primarul omului de la centru.

Când vine vorba de banii de la buget pare să fie deja în temă. ”A, da, ştiu despre ce e vorba. Eu am vorbit domnul Dragomir (şeful PNL Constanţa) când a fost întâlnirea de la Valul lui Traian. Era vorba de un singur proiect pe comună. Eu am proiectul pentru drumuri: 29 de kilometri, 4 milioane jumate de euro, apoi canalizarea – 1,5 milioane euro şi al treilea şi curent electric”, spune Gheorghe Moldovan.

De la primarul din Albeşti aflăm că PNL Constanţa a făcut o operaţiune similară. Fiecare primar de comună a propus un proiect pentru comună pentru care i s-ar fi promis finanţare.

Cât despre voturile pentru anul viitor edilul spune că e nevoie de finanţări: „Eu cât sunt la PNL sprijin cât pot eu. Problema este că trebuie să primesc şi eu sprijin că altfel suntem în găleată. ”

Ne asigură că va face totul pentru partid. „Sigur că puteţi conta pe mine că aduc voturi, dar vreau să se mişte ceva. Îi mobilizez, dar trebuie să am o certitudine că pe vorbe nu îi mai mobilizează nimeni, mai ales acuma că politicienii sunt atât de iubiţi. Numai de alegeri nu le arde oamenilor”, explică primarul Moldovan.

“Dacă eu încep micile lucrări, aşa cât să se vadă, nu am nici o teamă să scot oamenii la vot”

Dantis Ionica, primarul PSD de la Vrâncioaia – Vrancea. Vrea 2,1 milioane lei pentru 2 kilometri de drum comunal asfaltat şi alte două drumuri comunale  în total vreo 8 milioane de lei. ”Merg numai pe asfaltări, în rest mai am eu proiecte, dar le fac eu”, afirmă primarul.

Spune că are în localitate peste 2.000 de alegători şi mereu a obţinut 80% din voturi. ”Pot aduce şi mai multe voturi, dar totul ţine de investiţii. Ştiţi cum e, dacă omului îi faci ceva cât de mic, el vine cu drag la vot. Dacă nu, îi foarte greu să îi scoţi la vot. Dacă eu încep micile lucrări, aşa cât să se vadă, nu am nici o teamă scot oamenii la vot. Doar să nu fie vreme rea, un viscol, că noi suntem la munte. Fiind la munte e distanţă mare de la casa omului la secţie şi ne dă peste cap. Avem soluţii cu urna mobilă pe jos, ştim noi”, ne edifică primarul convins că dacă vin banii vin şi voturile.

Primarul ne-a explicat că a fost sunat de unul dintre vicepreşedinţii Senatului care i-a cerut acelaşi lucru – să îi trimită proiecte care au nevoie de finanţări. ”Acuma văd că se leagă lucrurile”, a mai spus primarul.

„Eu am 3.000 de alegători, am avut 63%. Indiscutabil îi mobilizăm pe toţi la urne”

Ciubotaru Fanică, primar PNL în comuna Vizantea Livezile. Primarul începe discuţia cu o plângere. Are un proiect pe turism în valoare de 3,6 milioane euro pentru o staţiune balneoclimaterică. Spune că a vorbit cu ministrul Daniel Chiţoiu care i-a promis 1 milion de euro. Mai are o asfaltare de 8,7 kilometri în valoare de 1 milion de euro. Spune că vrea să-şi extindă primăria cu 500.000 euro.

După ce terminăm discuţia pe bani intră pe voturi. ”Ştiu ce am de făcut. Sunt responsabil de zonă sunt vicepreşedinte BPJ. Eu am 3.000 de alegători, am avut 63%. În 2007, la europarlamentare, am fost pe locul doi. Indiscutabil îi mobilizăm pe toţi la urne”, spune primarul Ciubotaru Fănică.

„Am avut 250%, nu mai aveam buletine, a venit DNA-ul”

 

Bâznă Valentin, primar PSD la Tulnici, Vrancea. În Tulnici sunt 3.300 de alegători. La parlamentarele de anul trecut a avut undeva peste 70% procentaj pentru partid. „La referendum am avut la Lepşa 250% (râde n.red). Singura pe ţară. Am avut 330 de votanţi pe listă, dar au votat peste 900. A venit DNA-ul, procurorii. Avem mulţi cu case de vacanţă. La ora 11 am rămas fără buletine de vot. Până au venit buletinele, unii au plecat. Dacă nu, făceam mult mai mult”, spune el.

”Doi sau trei kilometri de drum, puneţi acolo 300.000 euro, o piaţă comunală 100.000 euro şi un punct pentru situaţii de urgenţă cam tot aşa 150.000 euro. Aş mai avea şi o pârtie de schi, vrem să facem o staţiune”, îşi spune doleanţele. Când i se spune că şi la alegerile de anul viitor trebuie să aibă aceeaşi performanţă, primarul răspunde ferm: „Sigur, sigur!”

„Dacă noi facem nani, cum facem acum, nu ne ajută la anul”

Postolache Gabriel, primar PDL în localitatea Şifeşti. Gabriel Postolache este primarul comunei Ţifeşti din Vrancea. Spune că el s-a axat pe fonduri europene. Nu pare entuziasmat de ideea unor proiecte care ar putea fi transformate în amendamente la legea bugetului. Spune totuşi că ar avea nevoie de 1 milion de euro pentru drumuri.

În schimb e nemulţumit de conducerea partidului. „Trebuie să fim mai activi în media. E o latenţă pe care nu mi-o explic. Când eşti în opoziţie te baţi, speculezi orice chestie. Trebuie să arăţi populaţiei ce fac nemernicii”, îşi varsă el oful. Când îi spunem că partidul are nevoie de voturile din localitatea pe care o conduce spune că e disciplinat. „Eu sunt om de dreapta. Eu nu mă prostituez. Eu am obţinut 82% . Am 5.100 de alegători. La parlamentare am şi candidat la Senat. Am bătut mereu PSD”, spune primarul.

Face noi recomandări privind tactica media. „La televiziuni trimitem oameni cu cuvintele la ei, nu din ăştia apatici. Avem toate motivele să facem asta pentru băieţii au îngropat ţara. Populaţia  nu mai suportă taxele şi impozitele inventate peste noapte pentru clientela politică. Dacă noi facem nani, cum facem acum, nu ne ajută la anul”, mai spune democrat-liberalul.

„Eu i-am mobilizat, dar eu au votat cu altcineva. Sperăm să facem bine”

Paraschiv Ştefan, primar PDL în comuna Câmpineanca-Vrancea. Are proiecte, ar vrea bani, dar nu e sigur de mobilizarea electoratului. Vrea bani pentru asfaltarea unui drum comunal, adică 1,8 milioane lei, 180.000 lei pentru un post de poliţie şi reabilitarea unei scoli comunale 400.000 lei. Spune că în localitate are 3.300 de alegători. A avut procent mic la parlamentare cam 20%.

Primarul Paraschiv nu e convins că poate duce alegătorii la urme pentru partid anul viitor. „Îi mobilizăm cât se poate. Important e semnalul care se dă la centru. La parlamentare a fost important altceva. Că eu i-am mobilizat, dar eI au votat cu altcineva. Sperăm să facem bine”, spune primarul.

„Nu putem vorbi acuma de voturi până nu ştim cine candidează”

Popa Gheorghe, primar PDL în Păuneşti. Primarul comunei Păuneşti spune că vrea 1,5 milioane lei pe Ordonanţa 7, pentru lucrări la canalizarea din localitate, bani pentru 10 kilometri de asfalt şi 400.000 lei pentru reţeaua electrică. Primarul spune că are 4.500 de alegători în comună şi a avut la parlamentare peste 60% scor electoral. Când îi cerem ca la anul să aducă voturi partidului acesta nu pare dedicat cauzei. „Nu putem vorbi acuma de voturi până nu ştim cine candidează. Eu, de obicei, chestiuni din astea nu le vorbesc prin telefon”, spune primarul din Păuneşti.

Primar, fost procuror: „Categoric da îi mobilizăm la urne. La referendum am avut 90%”

Costică Ciolan, primarul PSD din Soveja. Fost procuror după Revoluţie, Costică Ciolan de la PSD a devenit în 2012 primar al comunei Soveja. Înainte de `89, Costică Ciolan a mai condus primăria Soveja. Vrea 2,8 milioane euro pentru o aducţiune de apă, o staţiune turistică cu un parc de distracţie de 1,8 milioane euro şi 1 milion de euro pentru reabilitarea căminului cultural.

I se spune că partidul are nevoie de voturile din localitatea sa. „Bine, bine, cum să nu?! Categoric, da, îi mobilizăm la urne. La referendum am avut 90%”, spune fostul procuror.

Gheorghe Cucu, primar PDL în Săcuieni, Cluj. Primarul Săcuienilor, Gheorghe Cuc de la PDL vrea bani pe linie de partid pentru modernizarea unor drumuri, cam 2 milioane de lei, construirea unei săli de festivităţi – 800 mii lei şi renovarea unei biserici – 200.000 lei.

Când îi spunem că partidul are nevoie de voturile din localitate, primarul răspunde scurt ,dar cam neconvingător: „Şi normal că îi mobilizăm pe alegători”

„Ajutorul la alegeri pot să-l dau numai dacă măcar unul din cele trei proiecte se concretizează”

Oanea Corneliu, primarul PSD al localităţii Lunca Banului. Contactat „de la centru” , edilul se arată nedumerit că nu l-au sunat de la filiala partidului din Vaslui. „Vreau bani pentru construirea unei grădiniţe – 300.000 euro, reabilitare cămin cultural- 200.000 euro şi 1,5 milioane euro pentru asfaltări pentru 5 kilometri”, spune primarul.

Cât despre colectarea de voturi pentru partid, primarul avertizează:. „Ajutorul la alegeri pot să-l dau numai dacă măcar unul din cele trei proiecte se concretizează. Altfel cum credeţi că o să voteze oamenii? Lumea s-a cam săturat de vorbe. Aşa să ieşim prin sat nu prea are efect”.

„Sigur că îi ducem pe toţi la urne”

Gavril Constantin, primarul PSD din Zăpodeni. Edilul vrea şi el câteva milioane de lei pentru modernizarea unor drumuri comunale şi 840.000 lei pentru căminul cultural. Primarul este la al şaselea mandat. „Ştiu că la anul sunt alegeri. Sunt la al şaselea mandat, ştiu ce am de făcut. În 2003 la referendum am luat locul I. Anul trecut am avut 78%. Sigur că îi ducem pe toţi la urne”, spune ferm şeful administraţiei din Zăpodeni.

„Sunt soldat disciplinat, dar generalii noştri uită de noi şi vin la noi numai la alegeri”

Puiu Vasile, primarul liberal în comuna Vetrişoara, Vaslui – 3.000 de alegători. Primarul liberal de la Vetrişoara spune că are un proiect pentru un cămin cultural, un alt proiect pentru un campus şcolar. „Nu vreau toţi banii, că nu îs cretin. Dar cu campusul ăsta e o problemă. Am pierdut 16 miliarde la vremea respectivă deoarece constructorul nu s-a înţeles cu conducerea partidului. Nu sunt un nesimţit să cer ce se nu se poate”, spune vehement edilul.

Când îi punem în vedere că anul viitor trebuie să aducă voturi pentru partid primarul răbufneşte. ”Da, mă bucur că vă gândiţi, dar să vă gândiţi şi la noi. Şi mă refer la salarii primarilor. Propunerea dumneavoastră cu bonurile de masă date la 150 de zile nu e bună. E ca proverbul ăla: <<eu mă însor mâine, dar cu cine mă culc la noapte?>> Dacă suntem în coaliţia asta, dacă mereu ni se spune că baza partidului e la primar, dar după ce ajungem parlamentari sau europarlamentari spunem că ajungem acolo şi fără voturile primarilor. Ne aducem aminte de primari numai la alegeri”, s-a descărcat primarul.

Edilul e nemulţumit că preşedintele filialei este practic inexistent. Îi spunem că avem nevoie de voturile din comuna sa. „Eu sunt soldat disciplinat, dar generalii noştri uită de noi şi vin la noi numai la alegeri”, se plânge primarul care are în comună peste 3000 de alegători.

L-am sunat în perioada vizitei premierului chinez în România. Primarul Valentin Puiu spune că este încâtat de noua orientare. „Mă bucur că USL şi-a întors faţa către est. Este minunat. Noi nu suntem producători pentru vest, noi trebuie să exportăm în est. Şi asta este minunat”, explică primarul raportorului de la centru.

Apoi se plânge şi el de indemnizaţia mică de primar. „Legilea ne-au obligat să nu putem face afaceri cu primăria, nici noi, nici neamurile noastre. Noi stăm acuma şi suntem sugaci, trebuie să creştem indemnizaţiile astea. Şi noi suntem demnitari ca parlamentarii”, mai explică primarul.

La fel de nemulţumit este şi de proiectul de descentralizare. Spune că primesc prea multe puteri Consiliile Judeţene. „Primăriile vor ajunge gropile de gunoi ale consiliilor judeţene. Mai avem un pic şi o să spunem că primarii vor fi numiţi. Asta e egal partidul comunist”, afirmă primarul.

Nistor Dumitrache, PNL primar în Iveşti, Vaslui. Edilul Nistor Dummitrache are în comuna Iveşti 2.200 de alegători. Anul trecut la parlamentare şi la referendum a avut procente cam mici, abia 30%. În schimb vrea şi el finanţări de la buget pe baza recomandărilor de la partid. „Avem o staţie de epurare la Iveşti, suma este 6,8 miliarde lei vechi. Pe OG 7, alimentare cu apă 110.000 lei şi 2,3 milioane lei pentru poduri şi podeţe”, înşiră primarul.

I se spune că partidul va avea nevoie de voturi. „Păi asta se ştie. Nici nu se pune problema. Fără probleme, îi ducem la urne”, explică primarul din Iveşti.

Primar de comună cu 10.000 de votanţi: „ De 17 ani sunt primar, alegătorii mă ascultă”

Sfârlea Dumitru, PSD primar în localitatea Gilău. Sfârlea Dumitru de la PSD este unul dintre primarii veterani din Cluj. Când este contactat de la centru recită lista cu investiţii pentru care are nevoie de bani pe filieră politică. O modernizare mică de drumuri – 4,7 milioane lei, modernizarea conductelor de apă – 2,4 milioane lei şi 1 milion de lei pentru o capelă.

Are 10.000 de votanţi în comună la ultimele alegeri a avut 60% procent electoral. Îi spunem că şi el trebuie să contribuie cu voturi la coşul partidului. „Sigur că puteţi conta pe mine. De 17 ani sunt primar, alegătorii mă ascultă”.

Sursa: Gandul.info

Lăsați un comentariu